Hopp til innhold

Polske smuglere fyller opp svenske fengsler

Smuglere på vei til Norge blir daglig stanset av svensk politi. Nå er både fengsler og rettssaler snart fulle.

Nesten daglig blir illegale alkoholtransporter stanset av politiet på vei gjennom Bohuslän i Sverige.

Bare de seneste ukene har et 20-talls personer fra Polen blitt stanset.

– Det har vært en stor økning av denne typen saker den seneste tiden, sier dommer ved Uddevalla tingrett, Sverker Tell til bohuslaningen.se.

Smuglerne stanses i fullastede minibusser. Det er snakk om flere tusen liter alkohol og store mengder sigaretter som smugles inn i Sverige for videre transport mot Norge.

Les også:

– En stor belastning for hele rettsvesenet

Det store antallet tiltalte gjør at tingretten er fullbooket, men ifølge Tell klarer man seg uten å flytte på andre forhandlinger, enn så lenge.

– Men hvis det fortsetter kan det bli aktuelt. Sakene hvor noen er fengslet blir alltid prioritert, sier han.

De fleste som har blitt stanset den siste tiden har Polen som hjemland. Det innebærer mye ekstra arbeid for Uddevalla tingrett.

– Det blir en stor belastning for hele rettsvesenet, fordi de mistenkte ofte sitter fengslet under etterforskningen. Ettersom de ikke har adresse i Sverige betyr det at de blir fengslet i vente på en dom. Etter at det er gitt en dom kan den bli gjennomført i hjemlandet, sier Tell.

Smuglerne som stanses i Sverige får som oftest mellom tre og seks måneders fengsel, avhengig av hvor store mengder de har smuglet inn i landet.

Les også:

Tar ofte polske smuglere i Norge

Wenche Fredriksen, kontorsjef Tollregion Øst

Wenche Fredriksen i Tollregion Øst sier at de stadig stanser polske alkoholsmuglere.

Foto: Markus Plementas / NRK

Mange smuglere med et mål om å komme seg inn i Norge blir fanget opp av det svenske politiet, men enda flere kommer frem til grensen med varene.

Ifølge kontorsjef ved Tollregion Øst, Wenche Fredriksen blir mange stanset av tollerne på Svinesund.

– Vi stanser polske smuglere ganske ofte. For et par helger siden stanset vi en rekke med 10 polske biler i løpet av 20 minutter. De kommer ofte fra Polen, og har ofte satt på norske eller svenske kjennetegn.

Den aktuelle helgen tok tollerne beslag i 10.000 liter øl, 150.000 sigaretter og 900 liter med brennevin.

De fleste smuglerne fokuserer på å få øl, vin og brennevin inn i landet. Fredriksen mener at målet er å selge varene videre.

– De sier veldig lite rundt hva de skal gjøre med det, men det er snakk om så store mengder at det helt åpenbart dreier seg om videresalg. Mange av dem kommer også tilbake flere ganger.