Hopp til innhold

Kvart milliard til vann og kloakk

Halden kommune er i full gang med å bytte ut det gamle vann- og kloakknettet.

Gravemaskin

FARE FOR KOLLAPS. I Halden var det en stor utbygging av kloakksystemet på femti-, seksti- og syttitallet. Mye av det som ble gjort den gang er i ferd med å gå ut på dato, som mange steder ellers i landet. Halden kommune har i dag kloakkanlegg, som lekker ut i grunnen og fra tid til annen sprenges de gamle vannrørene av kulde.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden kommune skal bruke en kvart milliard kroner på å stramme opp vann og avløpsnettet over fire år.

Halden har, som mange kommuner ellers i landet, et kostbart etterslep innen vann og avløp med gamle rørsystem, og ble nylig truet med bøter av fylkesmannen på grunn av lekkasjer fra kloakknettet.

Hovedutvalg for teknisk drift og byggesak har vedtatt fordelingen av 49 millioner kroner til flere større og mindre vann- og avløpsprosjekter i år.

Les også:

Bekk i skog

VIL HINDRE KLOAKK TIL BEKKER OG ELVER. Det meste av pengene Halden kommune skal bruke, går til å oppgradere kloakknettet - med pumpestasjoner og nye rør, men også vannforsyningen får en oppgradering. Kommunen håper med dette å kunne etterkomme endringen i kommunens utslippstillatelse gitt av Fylkesmannen i Østfold på bakgrunn av endring i forurensningsloven.

Foto: Geir Svoren / Scanpix

- Godt i gang

Halden Kommune er godt i gang med Handlingsplan Vann og Avløp 2011-2014 , som blant annet innebærer å utbedre lekkasjer i kloakksystemet, stanse innlekking av fremmedvann og forhindre at bekkene blir oversvømt av kloakk i perioder med sterk nedbør.

- Det arbeides med saneringer på flere fronter, og særlig i forbindelse med Os-bekken foregår det nå fornyelse og oppgradering, sier Frank Tore Olsen til vvsforum.no.

Olsen er avdelingsleder for vann, miljø og infrastruktur hos konsulentfirmaet Pöyry i Sarpsborg, som har utarbeidet planene for Halden kommune.

Kommende høst skal det fremlegges en hovedplan for vann og avløp i Halden kommune.

Truet med bøter

Fylkesmannen i Østfold truet tidligere i år Halden kommune med en tvangsbot på en million kroner.

Kommunen har de siste 15 årene ikke fulgt opp krav om å skifte ut gamle kloakkledninger som lekker kloakk ut i terrenget, men har i stedet bygget nytt andre steder.

Kommunen har ikke kontroll på at vedtatte planer følges, mener Fylkesmannen.

I løpet av de nærmeste 10 årene beløper investeringsbehovet innen VVS i Halden seg til minimum en halv milliard kroner, ifølge kommunen selv.

Kostnadene til investeringene kan dekkes opp til selvkost gjennom vann- og avløpsgebyrer, og det er forventet at gebyrene kommer til å vokse sterkt de nærmeste årene.

Vannrør

GAMLE RØR. Å få bukt med etterslep i vedlikehold av kloakkledninger og innføre bedre systemer for å skille overvann fra avløp er en av de store kommunale utfordringene de nærmeste tiår.

Foto: Espen Bierud / NRK

Milliarder i etterslep

Utbyggingen av infrastrukturen var formidabel etter krigen og frem til 1970 tallet. I denne perioden var tilgangen til materielle ressurser og teknologi ikke i takt med utviklingen, skriver vvsforum.no.

Dette har medført at levetiden ikke er som forventet og krav til utskifting gjør at etterslepet har økt kraftig.

Kommuner har i tider med sviktende inntekter brukt miljøtiltak som salderingsposti kommunebudsjettene, og det er snakk om milliarder i etterslep på landsbasis.

Nytt rensetrinn 2016

Halden kommune har bevilget nesten 250 millioner over en fireårsperiode for å få bukt med de verste problemene.

- Vi er godt i gang. I fjor var det bevilget 40 millioner, og i år er det satt av nesten 50 millioner. Men det er viktig å jobbe fornuftig, som blant annet vil si å ta både kloakk- og vannledninger samtidig.

Å få gjennomført en slik plan føles veldig bra, det er et langt steg i riktig retning, sier ingeniør Thor Egil Sætre i Halden Kommune til vvsforum.no.

Kommunen håper å kunne komme i gang med et nytt rensetrinn på renseanlegget i 2016, og midler til rensetrinnet kommer i tillegg til det som allerede er bevilget.

Politikerne i Halden har tidligere ikke klart å bli enige om en hovedplan for hele VA-systemet, og det er med et visst press fra Fylkesmannens Miljøvernavdeling at de bevilget penger til Handlingsplanen.