Hopp til innhold

Flere systembolag venter storinnrykk

Ved Systembolaget i Strømstad ligger det igjen an til omsetningsrekord. Og når de stenger dørene på skjærtorsdag, tredobler Systembolaget i Grebbestad bemanningen.

Systembolaget i Grebbestad

Ved Systembolaget i Grebbestad venter man storinnrykk skjærtorsdag. Dermed er den norske påsketradisjonen i ferd med å bre seg om til flere deler av Sverige.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Strømstad på skjærtorsdag

Politiet følger alltid med på hva nordmenn gjør i Halden og Strömstad på skjærtorsdag.

Foto: Espen Evensen
Skjærtorsdag i Strømstad

et vanlig syn i Strömstad.

Foto: Espen Evensen / NRK
Skjærtorsdag i Strömstad

I Sverige er det meste åpent når vi stenger i Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Det er langt fra bare til fjells folk valfarter foran påskehøytiden. Ved systembolagene i Strömstad rapporteres det allerede om køer av nordmenn som skal ha billig alkohol til høytiden.

– Vi har forhåpentligvis tatt inn nok varer for å klare oss. Det er dette Strömstad lever av, sier butikksjef Alexander Johansson som har satt inn ekstra bemanning for å greie å ta unna de lange køene.

LES OGSÅ:

– Kommer ikke like mye ungdom hit

Men han er ikke alene om å øke bemanningen. For mens Strömstad blir preget av fyll og bråk skjærtorsdag velger Systembolaget å holde stengt. Det gir ekstra trafikk i Grebbestad, tre mil unna.

– Vi merker absolutt en økning, sier butikksjef Martin Egelund.

De har tredoblet bemanningen foran påskehelgen, men frykter ikke norskefylla på samme måte som kollegaene i Strömstad gjør.

– Det er litt annerledes hos oss. Det kommer ikke like mange ungdommer hit, men mer familier, sier han.

– Så dere frykter ikke nordmenn i påsken?

Nei, vi frykter ikke nordmenn. De er velkomne, så absolutt, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:

Valfarter over grensa

Rundt 8–10 000 nordmenn reiser over grensen skjærtorsdag både for å handle og more seg. Kronekursen er i norsk favør, og det pleier å resultere i giganthandel under påskedagene.

– Nordmennene er som vanlig hjertelig velkomne hit, sa Strømstad kommunes Kultur- og informasjonssjef, Jan Palmblad, til NRK.no i mars.

I Sverige er butikkene vidåpne både skjærtorsdag og øvrige påskedager, og nordmennene pleier å komme i hopetall.

Men gjennom årene har mye av den norske "moroa" også bestått i gateslagsmål, hærverk, drikking og urinering på åpen gate, og det ble etter hvert masse ubehagelig bråk i Strømstad.

Strømstad kommune har satset tungt på vakter og betydelig styrket politimannskap for å begrense bråk og trafikkproblemer, gjennom flere år, men det var først for tre år siden, da de to polutsalgene i byen ble stengt på skjærtorsdag, at det ble merkbart mindre vold og bråk i byen.

Skjærtorsdag i Strömstad

Også svensk ungdom melder seg på i den norske påsketradisjonen – i Sverige ...

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Flytter festen til Halden

Fra Strömstad pleier norske og svenske ungdommer på skjærtorsdagskvelden å reise over grensen, når feiringen på svensk side ebber ut.

Festen fortsetter med tilhørende bråk i Halden.

De siste par årene har norsk og svensk politi samarbeidet på begge sider av grensen denne dagen, og det har gitt gode resultater med redusert bråk.

Enkelte år har det vært arrestert 50–100 personer i Strømstad og Halden, i forbindelse med skjærtorsdagsfeiringen.