Hopp til innhold

Vil gi Sarpsborg drittbøter

Naturvernforbundet foreslår tvangsmulkter i millionklassen og full byggestopp i Sarpsborg, etter at kommunen lar kloakk flyte urenset ut i Glomma.

Alvim renseanlegg

Alvim renseanlegg i Sarpsborg skal rustes opp.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Marianne Knudsen, teamleder for Alvim renseanlegg

Teamleder ved Alvim renseanlegg, Marianne Knudsen forsikrer om at man ikke vil merke noe til utslippene.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Bakgrunnen er at Alvim renseanlegg i Sarpsborg skal rehabiliteres. Fylkesmannen har tillatt at kloakken fra kommunen skal få gå urenset rett i Glomma, fra og med i dag, og i ni uker fremover.

Kloakken vil bli med strømmen til Fredrikstad og Hvaler ved Glommas utløp. Noe som har ført til sterke reaksjoner fra folk i Fredrikstad.

– Det er veldig beklagelig at folk i Fredrikstad føler på dette, men vi har ikke noe annet valg. Hvis vi lar slammet bli liggende, så kommer det til å råtne og lukte helt forferdelig. Da vil det bli umulig å jobbe med anlegget, sier teamleder for renseanlegget, Marianne Knudsen.

Hun gjør sitt beste for å forsikre innbyggerne i Fredrikstad om at de ikke vil merke noe til kloakken, som skal renne gjennom byen i over to måneder.

– Det kommer ikke til å synes, eller merkes noe lukt fra Glomma. Utslippet blir bare 0,2 promille av den totale vannføringa i Glomma. Når vi er ferdige så kommer det dessuten til å bli renere enn noen gang, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alvim renseanlegg

Denne maskinen ved renseanlegget i Alvim skal sørge for at blant annet papir og legoklosser ikke havner i elva.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

– Det blir som en cocktail

Heller ikke Naturvernforbundet i Østfold er ikke særlig begeistret over at urenset kloakk skal få flyte rett ut i Norges lengste elv.

De har i dag sendt et klagebrev til Fylkesmannen i Østfold.

– Folk flest vil ikke legge merke til det, på grunn av den enorme vannmassen som blander seg med kloakken. Men det blir som en cocktail som ikke er spesielt heldig, verken for elva eller sjøområdene utenfor, sier ansvarlig for vannforurensning Naturvernforbundet i Østfold, Pål Bugge.

Også i 2010 rant det store mengder kloakk rett ut i Glomma fra Alvim renseanlegg. Den gang var det en brann i renseanlegget som førte til at det måtte slippes ut urenset.

– Blir dobbel dose fra Sarpsborg

Pål Bugge Naturvernforbundet Østfold

Pål Bugge hos Naturvernforbundet i Østfold krever tiltak for å oppdra kommunene til bedre miljøinnsats.

Foto: Stephan Reis / NRK

I klagen skriver Naturvernforbundet at det er kritikkverdig at Fylkesmannen ikke har krevet raskere fornying av rørledningsnettet og oppgradering av kommunale renseanlegg på et tidligere tidspunkt.

Store deler av nettet er fra før annen verdenskrig, og enkelte deler er over 130 år gamle.

«Som følge av at man har ”jukset” både hos Fylkesmannen og kommunene står vi nå foran et etterslep som er uforholdsmessig stort og som vil kreve betydelig høyere kommunale avgifter over en kort tidsperiode hvis man skal klare sine miljøforpliktelser.» står det i klagen.

Bugge reagerer på at kloakkutslippet kommer i tillegg til andre utslipp.

– Det vi reagerer på er at dette kommer på toppen av utslippene som kommer fra Borregaard, som har fått utsatt en lavere utslippstillatelse på grunn av installering av et nytt renseanlegg, sier han til NRK.no.

– Nå får vi dobbelt dose ut i Glomma, og det på våren som er et veldig uheldig tidspunkt.

Les også:

Krever full byggestopp

Naturvernforbundet kaller Sarpsborg kommune for en av flere «verstinger», og krever nå at både Sarpsborg og Fredrikstad må skjerpe miljøinnsatsen.

De mener at det er nødvendig å stramme til med to tiltak, som de mener vil oppdra kommunene til bedre miljøinnsats.

  • Full stopp i godkjenning av nye reguleringsplaner for de to kommunene hvis de ikke kan forevise forserte utbyggingsplaner og overholdelse av tidsfrister. Byggestopp må gjelde både nye arealer og fortetting i eksisterende bebygde områder.
  • Tvangsmulkter i millionklassen ved overskridelser av tidsfrister.

– I forhold til Sarpsborg kommune, så krever vi at det blir satt frem krav om full byggestopp. Det kommer ikke på tale å bygge noe som helst, eller regulere noen nye områder, så lenge de ikke har ordnet opp i kloakken sin, sier Bugge.