Hopp til innhold

– Jeg skjønner at folk kan oppleve samlingen som en smule sær

Kjell Arne Nordli fra Sarpsborg samler på gulroteffekter og nederlandsk progrock fra 70-tallet. Han er ikke alene om å ha samledilla. Sjekk hva vi nordmenn samler på!

Kjell Arne Nordli

Er Kjell Arne Nordli den eneste i Norge som samler på gulrot-effekter?

Foto: NRK / NRK

– Jeg har nærmere fire hundre gulrotrelaterte figurer. Det er alt fra gulrotsokker og gulrot-hoppetau til frysetørket gulrotstappe. Juvelen i samlingen er selvsagt gulrotgitaren, spesiallaget av gitarmaker Øyvind Fjeld, forteller Kjell Arne Nordli (52).

Sært, vil nok mange mene. Men sarpingen er ikke alene.

– Nordmenn er samlegale. Det er det ingen tvil om, slår Øyvind Nordheggen fast.

Han er myntekspert og innkjøper i Samlerhuset, som er Nordens største forhandler av mynt, frimerke og andre samleobjekter.

– Jeg møter ofte samlere fra andre land på mine reiser, men vi nordmenn står i en særstilling. Hvorfor det er slik vet jeg ikke, sier Nordheggen.

  • Hva samler du på? Diskuter nederst i artikkelen!

En teori som stadig dukker opp er at mennesker historisk sett er samlere. Helt fra tidenes morgen har vi vært sankere og samlet av flere forskjellige grunner. Men for noen er det mer alvor enn andre.

Har laget museum

For Kjell Asbjørn Dahlmann fra Moss startet samlingen så tidlig som i 1958. Han var da åtte år gammel og hadde sneket seg inn på Gimle kino og så filmen Jailhouse Rock med Elvis Presley i hovedrollen.

– Siden den filmen har Elvis satt sine spor, forteller han.

Elvis-samler
Foto: Espen Torgersen

Det hele startet med kassetter, men gikk etter hvert over til plater. Nå har han spart på Elvis-effekter i over 50 år og samlingen hans på Alby teller over 1000 singleplater, flere hundre LP-plater, plakater, dresser, DVD-er og cd-plater.

– De fleste av disse platene her er overhodet ikke spilt, sier han.

Han har aldri sett på seg selv som noen samler – ikke før NRK.no ringte ham for å avtale et intervju om en sak som nettopp skulle dreie seg om samlere.

– Jeg har tenkt mye på begrepet «samler» etter at du ringte. Når jeg ser på alt jeg har her, så er det kun to alternativer. Enten så er du dum, eller så er du samler, ler han.

– Og jeg vil vel da kalle meg samler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Bare moro

I 2010 gjorde Samlerhuset en undersøkelse på nordmenns forhold til samling. Alle Norges husstander ble bedt om å svare på noen enkle spørsmål og 5404 personer fulgte oppfordringen.

I overkant av 70 prosent av samlerne, samler på mynter, medaljer eller sedler, mens frimerker tar en klar annenplass over nordmenns favorittsamleobjekt. 36,5 prosent av de som samler, samler på frimerker.

Men det er ikke bare mynter, medaljer, sedler og frimerker som samles på. Absolutt ALT kan være av interesse for en som først blir hekta.

Kjell Arne Nordli
Foto: NRK / NRK

Kjell Arne Nordli, samler nemlig ikke bare på gulroteffekter. Han har også en annen lidenskap. Nederlandsk progrock fra 1970-tallet.

– Jeg har vel rundt 3000 lp-er, singler, cd-er og plakater. Det er ni andre personer her i verden som deler interessen for gammel nederlandsk progrock. Og jeg kjenner alle, forteller Nordli.

Sarpingen har ingen problemer med innrømme at hobbyen hans er rimelig smal.

– Jeg skjønner at folk synes det er litt sært, men for meg er det bare moro, sier han.

Når blir hobbyen en sykdom?

Psykolog Tony Fernandes Marcelino

Psykolog Tony Fernandes Marcelino er en av få psykolger her til lands som har erfaring med å behandle personer med samlemani.

Foto: Privat / NRK

Det finnes imidlertid tilfeller hvor samlingen har tatt overhånd.

Psykolog Tony Fernandes Marcelino jobber ved poliklinikken for angstlidelser og tvangslidelser ved Gaustad sykehus.

Han har erfaring med å behandle personer som lider av samletvang. Et fellestrekket for alle er at de har huset fullt av gjenstander som for andre virker unyttige. Og de klarer ikke gå kvitte seg med noe.

– Blant flere fellestrekk er den emosjonelle verdien av tingene svært sterk for den som samler. De føler et sterkt ubehag bare ved tanken på å kaste ting. Noen har sagt det vil føles som å miste sitt eget barn og at de derfor unngår å kvitte seg med gjenstander, sier Marcelino.

– Mens en mor kanskje vil samle på barnets første sko, vil en person med samletvang også ta vare på barnets hår, negler, tenner, navlestreng osv. I de mest alvorlige tilfellene har folk ligget i en sirkel på gulvet mens resten av huset er fylt til taket av saker og ting, forteller psykologen.

Kan søke hjelp

Hvor utbredt problemet er i Norge vet man ikke eksakt. En studie i USA konkluderer med at mellom 1 til 2 prosent av befolkningen lider av samletvang. Marcelino mener at det samme kan være tilfellet i Norge.

– Alle mennesker vil i løpet av livet ta vare på gjenstander som har en spesiell betydning for oss, men det vil først bli en lidelse når samlingen blir så stor og ekstrem at man får en redusert livskvalitet. Da bør man søke hjelp, sier Marcelino.

Han forteller at det er mulig å behandle samletvang. Sammen med psykologspesialist Patrick A. Vogel ved NTNU har Marcelino oversatt en amerikansk bok som har fått tittelen «Behandling som nytter».

– En klient har fått redusert sin samling med nesten 60 prosent. Den er fortsatt over gjennomsnittet stor, men det er blitt mye bedre, avslutter han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Genene avgjør samlemani

En undersøkelse som er offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Psychiatry viser at samlingen ligger i genene våre. Undersøkelsen som er omtalt på forskning.no viser at samlemani ofte følger familier i generasjoner

– Man har lenge visst at samlemani er noe som følger samme familier i flere generasjoner, men vi har ikke vært i stand til å avgjøre om det skyldes genetiske faktorer eller påvirkning fra omgivelsene, forteller prosjektets leder, David Mataix-Cols fra Institute of Psychiatry ved King's College London til videnskab.dk.

For å løse dette mysteriet har forskerne studert cirka 5000 tvillinger, både eneggede og toeggede.

David Mataix-Cols og hans kolleger fant at hvis en av de to eneggede tvillingene hadde symptomer på samlemani, viste den andre tvillingen også symptomene i hele 52 prosent av tilfellene.

Det tilsvarende tallet for toeggede tvillinger var 27 prosent, altså nesten halvparten.

SE TV-REPORTASJER OM SAMLERE:

– Har ikke oversikt

For Elvis-fanatiker Kjell Dahlmann er det ikke snakk om genetikk. Han ble rett og slett bare hekta.

– Du blir litt betatt av noe. Det bare vokser og vokser. Du blir interessert i å få litt tak i mer av opphavet, eller grunnlaget til det du er interessert i. Se der borte har jeg en stabbel med 40–50 bøker Elvis-bøker, og kasse med avisutklipp. Sånn er det med oss samlere. Du vil hele tiden vite hva det er du har!

– Vet du hva du har da?

– He, he, he, nei. Jeg har ikke oversikt i det hele tatt!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.