Hopp til innhold

To års fengsel for klokkeranere

To litauere er dømt til to års fengsel for urmakerranet i Sarpsborg i oktober i fjor.

Urmaker Karlsøen i Sarpsborg ble ranet tirsdag formiddag

Urmaker Karlsøen i Sarpsborg ble ranet i oktober i fjor.

Foto: Pål Andersen / NRK

Aktor hadde lagt ned påstand om tre år og to måneder, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

De skal ha fått med seg klokker til en verdi på nesten 215.000 kroner. Urmakeren ble sprayet med pepperspray og sparket i ansiktet under ranet.

Litauerne rakk imidlertid å dumpe klokkene på et avtalt gjemmested. Hvilket gjør at kun et av armbåndsurene er kommet til rette. Til tross for at de nærmest ble pågrepet på fersk gjerning tingrettsdommer Ragnhild Borgerud og hennes to meddommere likevel delt ut tilståelsesrabatt, skriver avisen.

LES OGSÅ: Urmaker ranet i Sarpsborg

Hockeykeeper fulgte etter ranerne

Spartas hockeykeeper, Phil Osaer befant seg i gågata da han plutselig hørte bråk fra urmaker Karlsøen, og han skjønte straks at noe ikke var som det skulle.

– Innehaveren av butikken forsøkte å holde tilbake to menn, som kom seg løs og løp oppover gata, sa Osaer til NRK.no etter ranet.

Han tok opp jakten på mennene, som satte kursen mot Kulåsparken. Der nådde keeperen igjen ranerne, og forsøkte å prate dem til fornuft.

– Jeg forsøkte å få dem til å stoppe, og spurte om hvorfor de løp, sier Osaer.

Ble sprayet med pepperspray

Den ene raneren stakk brått hånda i lomma, og fant fram peppersprayen som ble brukt under ranet og fyrte løs mot keeperen. Rask reaksjon gjorde at Osaer rakk å få armen opp foran ansiktet, og ranerne la deretter på sprang igjen.

Men hockeykeeperen ga seg ikke med det, og fortsatte å følge etter dem på avstand.

Mens han holdt øye med dem, ringte han politiet og forklarte hvor ranerne var. Klokken 11.55 ble de to østeuropeiske mennene pågrepet i Kulåsparken.

Operasjonsleder Rune Arneberg i Østfold politidistrikt har uttalt at de ikke ville vært i stand til å ta ranerne på så kort tid om ikke det hadde vært for hockeykeeperen.

Savner synlig politi

Urmaker Morten Karlsøen

Urmaker Morten Karlsøen.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Urmaker Morten Karlsøen har fått en uro i kroppen etter ranet. Han er stadig på utkikk etter mistenkelige personer, og selv ønsker han seg mer politi i gatene.

– Det er et savn etter politi i gata, for det er ikke bare de mobile kriminelle vi har her, det er også en del lokale småkjeltringer som gjør det ubekvemt for flere butikker i gågata, sier han.

Og han får en betryggende melding fra politimesteren, som mener at det er viktig for politiet å være synlige.

– Det at politiet hele tiden er ute på veiene, og kan reagere på kort tid, er naturligvis veldig viktig, sier hun.