Hopp til innhold

Livskunstner på fransk visitt

Dag Ringestad (82) står for en fransk visitt av det lengre slaget. I en alder av 67 år kjøpte han like godt det lille hotellet der han ferierte på Rivieraen.

Da ukesoppholdet på Hotel Normandy i den lille kystbyen Cap d`Ail, like ved Monaco, var over i 1997 spurte han "madamen" som eide stedet om hun noen gang hadde tenkt å selge.

– Det er rart de spør, svarte fruen, -for jeg averterte det i går.

Dermed skrapet Ringestad og hans franske kunstnerkone Michelle (57) sammen 5 millioner og kjøpte det sjarmfulle lille tostjerners losjiet.

I dag driver de det sammen med sønnen Jo, og arrangerer blant annet kunstutstillingen Love Art med norske kunstnere to ganger i året.

– To sardiner i boks

Cap d`Ail

Dag Ringestad falt for denne 'smuglerstien'.

Foto: Finn Børge Stenbek/NRK

Skjønt, – kona skjøtter mye av hotelldriften mens Dag hyppig pendler mellom Rivieraen og Oslo der han styrer bygården på Majorstua full av leieboere.

– Stillheten og de naturskjønne omgivelsene med stranden og "smuglerstien" nede i vannkanten mot Monaco er grunnen til at vi valgte stedet, sier Dag.

Utenfor det snart 100 år gamle hotellet står livskunstnerens kabriolet, – en 4-seters grønn Fiat 500 fra 1973 med avrullbart tak.

– Noe nærmere en følelse av to sardiner i boks er det vanskelig å komme, slår reporter Finn Børge Stenbek fast mens de snirkler seg i hårnålsvingene mellom Moyenne og Basse Corniche.

– Å, her har vi vært sju stykker, men da måtte tre stå opp gjennom taket, ler Dag.

(Saken fortsetter under bildet)

Dag Ringestads Fiat 500 fra 1973

Denne grønne Fiat 500 fra 1973 rommet en gang hele sju personer. Legg merke til toalettet i bakgrunnen.

Foto: Finn Børge Stenbek/NRK

La ned bedrift – fordi fyrkjelen sprakk

Den livskraftige 82-åringen er levende opptatt av sin historie og sine røtter. Besteforeldrene fra Dalsland i Sverige flyttet på begynnelsen av 1900-tallet til Sponvika utenfor Halden på grunn av dårlige tider i hjemlandet.

Her slo de seg ned på en kongsgård, – vikinggården som i sin tid tilhørte ingen ringere enn mor til Olav Trygvasson. Her drev de det gamle dampsagbruket som blant annet skar "props", – bjelker til gruvegangene i England.

Hjørnestensbedriften hadde over 100 ansatte før det ble avviklet i 1926, da fyrkjelen sprakk og det ikke var penger til reparasjon.

Den lille kystperlen har hatt mye celebert besøk opp gjennom, – både Tordenskiold og Karl 12 har vært innom, – ikke alltid i vennlig ærend.

I programmet forflytter vi oss fra den solfylte, champagneglade hotellterrassen ved Côte d`Azur til Sponvika der den lokalhistoriske forfatteren Helge Warberg guider Ringestad på gamle tufter der hans mor og besteforeldre levde og virket.

Hør historien om Dag Ringestad i radiodokumentaren «Livskunstner på fransk visitt» på NRK P2 mandag 26. desember kl. 13.30.

Dag Ringestads Hotel Normandy

Dag Ringestads 'Hotel Normandy' fra utsiden.

Foto: Finn Børge Stenbek/NRK