Hopp til innhold

Hun har vunnet mest

Med VM-seieren over Frankrike søndag, er kantspiller Kari Mette Johansen den som har vunnet mest i damehåndball.

Kari Mette Johansen

Ingen har vunnet flere gull i internasjonale mesterskap enn Kari Mette Johansen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det er helt fabelaktig når man tenker på alt det disse håndballjentene i årenes løp har vunnet av mesterskap og titler.

Det sier presseansvarlig Kirsten Birkeland i Norges håndballforbund til NRK.no.

– Det er godt gjort å være på toppen av den listen, sier hun begeistret.

Norske storspilte i finalen mot Frankrike søndag, og Frankrike holdt følge bare i ti minutter.

Tre EM-gull

Kantspilleren fra Lisleby i Fredrikstad i Østfold debuterte for landslaget 26. mars i 2004. Siden har hun hatt fast plass på laget. Med VM-seieren over Frankrike søndag, er hun den i håndballnorge som har vunnet mest.

Hun kan skilte med gull i ett VM-gull, ett OL-gull, samt tre EM-gull. I tillegg har hun vunnet Champions League med Larvik.

Hun har vunnet gull i følgende mesterskap:

  • EM – 2010
  • EM – 2008
  • EM – 2006
  • OL – 2008
  • VM - 2011

Les også: – Vi klarte å bryte isen. Da knakk Frankrike

– Jeg hadde ikke trua

Etter tapet i åpningskampen mot Tyskland, var det mange som ikke hadde troen på et VM-gull. Det hadde heller ikke Kari Mette Johansens far, Vidar Johansen:

– Nei, da hadde jeg ikke trua. Men de har jo spilt seg opp etter hvert i mesterskapet. Det tapet mot Tyskland var kanskje den vekkeren de trengte.

Og det kan hende. For de norske ungjentene har imponert gjennom mesterskapet. Etter tapet mot Tyskland i åpningskampen har Norge spilt bare bedre og bedre, og VMs kanskje beste omgang var den første mot Frankrike i finalen.

Da var pappa Vidar rolig:

– Å se kampen var helt greit. Jeg syntes ikke det var spennende i det hele tatt. De norske jentene orket mye mer enn de franske, sier han.

Les også: Norges fantastiske snuoperasjon

– Hun har vært med på nesten alt

Lagene fulgte hverandre de første ti minuttene, men deretter rykket Norge fra.

Den norske troppen deler en bonus på 1,4 millioner kroner for VM-gullet. Det betyr 85.000 kroner – eller 9.400 per kamp – til hver. Gullet verdsettes til 60.000.

I tillegg kommer 25.000 for hvert mesterskap laget kvalifiserer seg til. VM-tittelen betyr nemlig plass i mesterskapet i Serbia i 2013.

– Kari Mette har vært med på nesten alt helt siden hun debuterte i 2004. Så hun har vært en av de som har vært der hele tiden og prestert hele tiden, og vært en sterk bidragsyter til de norske seirene, sier presseansvarlig Birkeland.

Se bildene fra gullfesten her.