Hopp til innhold

– Et oppkjøp kan bryte loven

Medietilsynet følger nøye med på A-pressens mulige oppkjøp av Edda Media. De mener at et oppkjøp nå bryter med to viktige punkter i loven om eierskap i medier.

Direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, Gudbrand Guthus.

Gudbrand Guthus i Medietilsynet sier at et oppkjøp kan bryte to punkter i eierskapsloven.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Samtalene mellom de to medieselskapene er nå på et sent stadium, og en avtale kan bli kunngjort innen de neste to–fire ukene, ifølge Financial Times.

Dersom oppkjøpet blir et faktum kan det bryte med to viktige punkter i eierskapsloven.

Medietilsynet følger nøye med på det mulige oppkjøpet, det sier direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, Gudbrand Guthus.

– På det nasjonale plan vil den største aviseieren kjøpe den tredje største. Begge har mer enn 10 prosent av opplaget og det vil være i strid med reglene i medieeierskapsloven.

– På regionalt nivå vil man få veldig stor konsentrasjon i to av medieregionene, på øst- og vestsiden av Oslofjorden. Dersom A-pressen kjøper Edda Media vil de få 80–90 prosent av opplaget i hver av disse regionene. Ifølge reglene kan man maksimalt kan ha 60 prosent av opplaget i hver region.

Aksepterer ikke nedleggelser

Edda Media eier i dag 36 norske lokalaviser, deriblant Fredriksstad Blad og Moss Avis. Dersom oppkjøpet blir et faktum kan en lokalavis som A-pressens Demokraten i Fredrikstad forsvinne, det tror fagmedarbeider i Institutt for journalistikk, Karl-Martin Bakke.

– Hvis vi ser spesielt på Østfold vil et oppkjøp fra A-pressen føre til at det er Demokraten som blir skadelidende. Man kan risikere at den blir lagt ned.

– Her ligger det rene økonomiske vurderinger bak. Man vil ikke ha to aviser i samme by, som tilhører samme konsern og som driver i konkurranse med hverandre, legger han til.

Les også:

Men Gudbrand Guthus sier at Medietilsynet ikke vil akseptere at lokalavisen legges ned.

– Det som kan være aktuelt er at A-pressen velger å selge ut noen aviser. Å legge ned aviser vil aldri kunne føre til at vi vil akseptere et oppkjøp. Det som er viktig er man fremmer og ikke reduserer mediemangfoldet, sier han.

Har ikke tro på regionsaviser

Nå er et oppkjøp foreløpig spekulasjoner og noe som har vært diskutert lenge. Ansvarlig redaktør i Demokraten, Tomm Pentz Pedersen tror ikke at avisen vil bli nedlagt uten videre.

– Det er jo plass til to aviser nå. Hvilken form disse avisene vil få kan man sikkert gjøre seg noen tanker rundt, men dette ligger på konsernnivå.

Karl-Martin Bakke ved Institutt for journalistikk tror ikke at det vil bli regionsaviser dersom A-pressen skulle kjøpe opp Edda Media.

– Det tviler jeg på. Min erfaring med Østfold er at man har et veldig tett forhold til sin lokalavis.

Ansvarlig redaktør i Demokraten, Tomm Pentz Pedersen

Ansvarlig redaktør i Demokraten, Tomm Pentz Pedersen tror ikke at avisen vil bli lagt ned med det første.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK