Hopp til innhold

Mener Frp-politikere misbruker voldtektstall

Fremskrittspartiet snakker om tall og statistikker som ikke finnes, det mener politiinspektør i Oslo, Hanne Kristin Rohde.

Hanne Kristin

Leder for vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde sier at enkelte av tallene Frp presenterer ikke finnes.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det var under Debatten med Erik Wold på NRK1 3. november at Frps Mette Hanekamhaug hevdet at asylsøkere står bak flere overfallsvoldtekter.

– Vi ser at i de overfallsvoldtektene der gjerningsmannen er kjent og har blitt identifisert, så er nesten samtlige av dem av ikke-vestlig bakgrunn. Halvparten av dem er asylsøkere, sa hun.

Tidligere har Frp-leder Siv Jensen uttalt følgende til frp.no.

– Vi vet at asylsøkere står bak mange voldtekter. Det er kriminalitet vi kunne vært foruten om vi hadde hatt lukkede asylmottak.

Leder for vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, sier at statistikken de to politikerne henviser til ikke finnes.

– Det er helt riktig at samtlige av de som har blitt dømt de siste årene er av ikke-vestlig bakgrunn. Men det finnes ingen statistikk som viser hvor mange av dem som var asylsøkere i gjerningsøyeblikket.

Se Hanekamhaugs uttalelse i Debatt her:

Video 296def3c-524d-4c16-956b-aa5b136705fa.jpg

Mette Hanekamhaug i Debatt

– Dette liker jeg ikke


Hanekamhaug viser i debatten til det hun kaller klare tall og statistikker. Dette er tall og statistikker Frp skal ha fått fra politiet i Oslo og diverse avisoppslag sier hun til NRK.no.

– Vi har basert oss på tall som flere aviser har skrevet den siste tiden. Samtidig har vi tatt utgangspunkt i de tallene Hanne Kristin Rohde har lagt frem ved flere anledninger, der hun har poengtert at rundt halvparten av de som har blitt tatt og dømt for overfallsvoldtekter har vært asylsøkere. Dette er de reelle faktaopplysningene i saken, sier hun.

Rohde reagerer på at Frp har gått ut med disse tallene. Hun mener nemlig at hun aldri har lagt frem noen tall som viser at det er asylsøkere som står bak overfallsvoldtektene.

– Dette liker jeg ikke, de må høre bedre etter hva jeg sier. Dette er helt feil og ikke noe jeg har sagt.

Les også:

Heller ikke UDI har noen statistikk som identifiserer asylsøkere i straffesaker. Men de jobber med å skaffe seg en oversikt.

– Vi har tatt initiativ til et forskningsprosjekt om asylsøkere og kriminalitet. Vi ønsker en faktabasert debatt rundt innvandring og håper at dette kan være med å bidra til det. Statistisk sentralbyrå skal etter planen starte med dette arbeidet på nyåret og jeg kan ikke si når det er klart, skriver kommunikasjonsrådgiver i UDI, Åsmund Eide i en e-post til NRK.no.

– Det blir rettet hat mot oss

Leder ved Veumalleen asylmottak, Per Bertelsen

Leder ved Veumalleen asylmottak, Per Bertelsen synes det er urettferdig at asylsøkere blir beskyldt for handlingene.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

På et åpent seminar ved Høgskolen i Østfold denne uken, tok ledelsen ved Veumalleen asylmottak i Fredrikstad et oppgjør mot myter rundt asylsøkere. Bakgrunnen var flere medieoppslag den siste tiden, blant annet Siv Jensens kommentarer.

– Frp har kommet med flere utspill om at man skal internere asylsøkere på grunn av overfallsvoldtekter. Overfallsvoldtekter kan ikke på noen måte forsvares, men det er urettferdig å beskylde asylsøkere for å begå disse uhyrlige handlingene, sier leder ved asylmottaket, Per Bertelsen.

Verken politidirektoratet, Politiets utlendingsenhet eller UDI har tallmateriale som bekrefter politikernes påstander.

Les også:

Flere asylsøkere NRK har snakket med føler seg stemplet som kriminelle. Blant disse er Rubel. Han liker ikke å bli sammenlignet med de som har begått lovbrudd.

– Jeg synes det er synd, fordi et eller to mennesker har gjort dårlige og grusomme ting. Det ødelegger vårt omdømme generelt og vi blir alle sett på som kriminelle. Det blir rettet hat mot oss og det er bare galt.

På grunn av redsel for forfølgelse, ønsker han ikke å stå frem med ansiktet eller sitt fulle navn.

Asylsøker, Rubel

Rubel liker ikke å bli sammenlignet med en kriminell. Han ønsker ikke å stå frem med fullt navn eller bilde av ansiktet.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK