Hopp til innhold

Bama trekker tilbake basilikum

Bama mistenker at basilikum som er levert til storkjøkkenmarkedet er smittekilden til det nasjonale utbruddet av tarminfeksjonen shigellose.

Basilikum

Basilikum fra Israel er muligens smittekilden.

Foto: Frukt.no / inkognito as

Mattilsynet viser til at pesto fra en cateringbedrift i Tromsø trolig er årsaken til at 42 personer i byen er smittet av shigellose.

Blant ingrediensene i pestoen var basilikum som er importert fra Israel av Bama. Nå har frukt- og grønnsakprodusenten valgt å trekke tilbake mulige rester av partiet, det sier informasjonssjef hos Bama, Hanne Linnert.

– Det aktuelle partiet ble sendt ut på markedet for fire uker siden, og er nok dessverre allerede spist. Vi har trukket tilbake fra avdelingene i tilfelle det skulle være noe liggende der.

– Dette er en spesiell type basilikum som kommer i stilker og som kun er levert storkjøkkenmarkedet og ikke dagligvarebutikker, legger hun til.

Basilikum er mulig smittekilde

I Østfold fikk tre personer bekreftet shigellose i Østfold før helgen, og utbruddet håndteres av helsemyndighetene og Mattilsynet som et nasjonalt utbrudd.

Ifølge Linnert har det blitt funnet den samme bakteriestammen hos alle de 45 personene som har blitt syke. Bama mistenker at det er basilikumen de har importert som er smittekilden.

– Det er mistanke om det, men det er enda ikke bekreftet. Vi har trukket for å være føre var, men det hjelper dessverre ikke de som har blitt syke, sier hun.

Shigella-bakterien lever i tarmen til mennesker som er blitt smittet, men bakterien kan også forurense mat og vann. Ifølge Mattilsynet er de vanligste symptomene diare, ofte blodtilblandet, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber.

Les også: