Hopp til innhold

– Gi Albin til Svinndal!

Rektor ved Svinndal skole, Lasse Edelsten brukte elgen Albin som et symbol i undervisningen. Nå ønsker han at elgen skal stoppes ut og gis til kommunen.

Video Albin død

Kjendiselgen Albin ble skutt og drept av en danske under den første dagen av elgjakta. Nå raser debatten om hva man skal gjøre med kroppen til den hvite elgen.

Foto: Nyhetsspiller

Den hvite elgen Albin ble skutt av en danske under den første dagen av årets jaktsesong.

«Alle» i Østfold har hatt en mening om saken i etterkant, så også rektor ved Svinndal skole, Lasse Edelsten, som brukte elgen som et symbol i skolesammenheng.

– Albin var symbolet på at ikke alle er helt A4, noen er annerledes. I dag er normalitetsbegrepet veldig snevert. Vi ønsker å gi et tilbud til absolutt alle, og tror på mestring og alt som bor i folk.

– Han var et eksempel på man kan ha suksess her i livet selv om man er litt annerledes, sier rektoren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leder av jaktlaget, Sigmund Lereim

Leder av jaktlaget som skjøt Albin, Sigmund Lereim, med den døde elgen.

Foto: Ragnhild Helle / NRK

Fortjener ikke Albins hode som trofé

Nå ønsker rektoren av dansken som skjøt Albin skal ta kostnadene av å stoppe ut elgen og gi den i gave til Svinndal kommune.

– Jeg synes at en troféjeger som kommer til de dype skoger midt i Østfold og bryter moralske lover og avtaler, ikke skal ha gleden av å pryde stuen sin med et slikt trofé. Jeg synes at han burde ta kostnaden med å stoppe ut Albin og gi ham til Svinndal, også får vi se hva vi kan finne på for noe fornuftig med han der, mener Edelsten.

Er det ikke litt dobbeltmoralsk at det blir så mye oppstyr rundt albin, når alle de andre artsfrendene går rundt og er levende mål når det er jaktsesong.

– Når det gjelder Albin så var det en avtale om at han skulle få gå. Det førte til at folk så han ofte, nesten hver dag. Det var i Svinndal han gikk og hadde livet sitt i de seks årene han levde, jeg tror ikke det er noe dilemma der.

Dansken blir ikke invitert på kaffe

Zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, Petter Bøckman, er fascinert av måten folk har reagert etter at Albin ble skutt.

– Det er litt morsomt å høre, for det er så typisk oss mennesker å bite seg merke i ville dyr som er litt annerledes.

Oddbjørn Onsaker, som har opplevd Albin på nært hold flere ganger, har gått hardt ut mot dansken som avfyrte skuddet. Han har blant annet sagt at jegeren er persona non grata og at det beste man kunne gjøre var å få sendt dansken hjem med første ferje.

Les også:

Også Bøckman har sine meninger om dansken som skjøt den hvite elgen.

– Heng dansken, ler han, og legger til.

– Nei da, men han hadde noen uttalelser i utgangspunktet som tyder på at det kanskje ikke ville vært den første personen jeg hadde invitert på kaffe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Bøckman

Zoolog, Petter Bøckman ville ikke invitert den danske jegeren på kaffe.

Foto: NRK

Facebook-gruppe for Albins hode

Det er ikke bare rektoren som ønsker å få tilbake Albin. På Facebook ble det torsdag kveld opprettet en gruppe kalt «Gi Albin's hode til Våler kommune!».

Gruppa ble startet av Pia Olafsen og har allerede nådd nærmere 800 medlemmer.

– Dette har tatt litt mer av enn jeg hadde trodd, sier Olafsen til moss-avis.no.

– Det hadde vært fint om Våler kommune på en vennlig måte tok kontakt med jaktlaget og jegeren og eventuelt ga jegeren en kompensasjon for å la Albins hode få henge i Våler, fortsetter hun.

På siden skriver Pia Olafsen blant annet dette, om bakgrunnen for at gruppa ble startet:

«Albin satt Svindal på kartet. Den berømte, flotte og uvanlige hvite elgen ble avtalt "fredet" av de lokale jaktlagene, og overlevde flere sesonger. På jaktens første dag 2011 ble Albin skutt av en dansk gjestejeger, til manges store skuffelse. Jaktlaget har uttalt at den danske jegeren ikke er en trofèjeger, men at Albins hode likevel skal stoppes ut. For å virkelig vise dette, bør Albins hode foræres Våler kommune, og henges opp i et offentlig bygg, for å minnes bygdas sjarmør. Ved at så mange som mulig deltar på dette arrangementet håper vi dette når frem til den aktuelle jegeren og jaktlaget, og at de har ydmykhet nok til å gi fra seg Albin-trofeet!»