Hopp til innhold

Flere biler fanget under vann

Brannvesenet har ikke kapasitet til å rydde i kjellere, flere biler står fanget under vann, og Rygge hadde 17,8 millimeter nedbør – på én time.

Østfold ble i morgentimene i dag rammet av et voldsomt uvær, med torden og ekstreme mengder nedbør.

Nå sliter nok en gang flere bilister med å komme seg rundt i trafikken i Østfold, og spesielt Fredrikstad.

Verst ble det kanskje for en person som kjørte av Rv 110 på Skårasletta, og inn på en mindre vei.

– Personen kjørte seg fast i en større vanndam og var i ferd med å synke. Vannet nådde opp til vinduene på bilen og det var så mye vann rundt bilen at de ikke kom seg ut, opplyser operasjonsleder i Østfold, Villy Meier.

Det var tre personer i bilen, og samtlige ble etter hvert brakt i sikkerhet, og bilen ble tatt hånd om av Falck.

På veien fra Fredrikstad mot Onsøy og Saltnes er nesten samtlige sideveier fylt av store vannmengder. Også jordene som ligger ved siden av veien er fylt med vann.

– Tidligere i dag, så fløt det faktisk høyballer fra jordet og ut i veien. De som skulle forbi møtte ut av bilen og flytte på høyballene først, sier en tipser til NRK.no.

To biler fanget under vann.

En bil som hadde kjørt av E6 ved Missingmyr, ble stående fast i undergangen. Føreren kom seg ut av bilen, men vannet stod opp til sidevinduene.

Politiet fikk også melding fra en fortvilet kvinne som hadde kjørt ut i en større vannansamling ved Evjebekkveien på Rolvsøy i Fredrikstad, og blitt stående fast.

Vannet stod opp til vinduene og hadde også kommet inn i bilen. Kvinnen kom ser etter hvert ut av bilen og i sikkerhet.

– Jeg håper for all del at folk har hørt om disse som har satt seg fast og faktisk nesten druknet, og velger å holde seg inne. Hvis folk må ut å kjøre bør de stoppe og virkelig vurdere om de skal fortsette å kjøre gjennom vannet, sier Meier til NRK.no.

– Vi har fått inn vanvittig mange meldinger fra folk som har fått problemer i dag.

Mye vann i veibanen fører også til at Langøya nesten er avskåret fra resten av Kråkerøy.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Langøya nesten avskåret fra Kråkerøy

Mye vann i veibanen har først til at Langøya nesten er avskåret fra resten av Kråkerøy.

Foto: Ulf Morten Davidsen/NRK

Brannvesenet har ikke kapasitetkapastitet

Alt vannet har også ført til at flere folk har fått et ufrivillig badebasseng i kjelleren på huset. Hos Alarmsentral Brann Øst har ikke telefonene stått stille i det hele tatt i dag.

– Vi har for så vidt ikke kapasitet til å få unna alt sammen med en gang, men vi kjører rundt og hjelper folk så fort vi har tid. Vi har fortsatt en del kjellere igjen å tømme for vann.

– Det har vært veldig mye å gjøre for oss i dag

Hos Viking redningstjeneste har de sett seg nødt til å starte fergetjeneste for å få folk hjem fra hyttene sine på Foten.

– Det er så dypt vann her at vanlige biler ikke kan kjøre. Derfor frakter vi bilen over på trygg grunn for hytteeierne, sier Tore Strømnes ved Viking redningstjeneste, til f-b.no.

Bente Wahl

Bente Wahl kan ikke love at regnet gir seg.

Foto: Meteorologisk institutt
17,8 mm nedbør – på én time

Ifølge nettstedet verogvind.no fikk Rygge nesten en femtedel av septembernormalen av nedbør mellom klokken 07.00 of 08.00 i dag tidlig.

Bente Wahl ved Meteorologisk institutt sier at det er sjeldent mye regn.

– Rekorden for våteste døgn i Rygge i september er 45,5 mm nedbør, i 1999. Men da er det snakk om 24 timer. Det er ikke ofte vi måler over 10 mm i døgnet på Østlandet, så når det kommer 17,8 i løpet av én time, så er det voldsomt mye, sier hun.

– Nå blir det jo ikke noe bedre av at vannet ikke har noe sted å renne bort heller, så det skal ikke store nedbørsmengdene til før det blir veldig vått.

Ifølge Wahl har hovedfronten med byger beveget seg inn i Sverige. Men hun tør ikke å love at det ikke kommer mer regn de neste dagene.

– Det blir nok ikke like store mengder som i dag, men det er fortsatt bygevær så det blir nok noe nedbør både i morgen og på tirsdag, så ser det bedre ut resten av uka.

Også Sarpsborg har hatt ekstreme mengder nedbør i løpet av morgenkvisten. Mellom klokken 07.00 og 09.00 falt det hele 29,3 millimeter nedbør ved målestasjonen på Øsaker.

Se hvor mye det regner der du er nå:

Fv 359 stengt på grunn av flom

Det er redusert fremkommelighet på flere av veiene i Østfold, spesielt de mindre sideveiene.

Fv 359, Enebekkveien i krysset Fredrikstadveien er for tiden stengt på grunn av flom, mens på E6 nordgående ved Solli bru er det redusert fremkommelighet på grunn av jordras og flom.

Pressevakt ved vegsentralen oppfordrer folk til å være forsiktige når de tar seg frem i trafikken i Østfold i dag.

– Det er en del steder der det er oversvømt og vanskelig å komme seg frem. Folk må nesten ta en avgjørelse selv om de skal ta sjansen.

Golfbane ble badeplass

Men det er ikke bare i trafikken de enorme mengdene med vann har skapt problemer.

Hvis noen hadde planer om å spille golf ved Onsøy golfklubb, var det bare to ting å gjøre – snu eller ta seg en badetur.

Hele driving rangen var nemlig dekket med 40–50 cm med vann.

Golfbanen på Onsøy under vann

Golfbanen på Onsøy i Fredrikstad ble forvandlet til en innsjø i dag.

Foto: Sebastian Nordli/NRK