Hopp til innhold

Hanne (29) kan bli historisk

29 år gamle Hanne Aarstad kan sannsynligvis bli den første med Downs syndrom som blir valgt inn i den norske kirke.

Hanne Aarstad

Hanne Aarstad fra Fredrikstad stiller til kirkevalg i år.

Foto: Espen Torgersen/NRK

Hanne Aarstad er 29 år gammel, har Downs syndrom og bor i Fredrikstad. Der jobber hun i Lyngmo menighet, som leder for en kristen klubb for 5–7. klassinger. Hun er også tekstleser i Glemmen kirke, der hun også hjelper til med blant annet konfirmasjoner.

Nå har Glemmen kirke spurt om Aarstad kan tenke seg å stille til valg i kirkevalget og ha muligheten til å bli valgt inn i menighetsrådet.

Det takket hun ja til.

– Jeg er veldig spent på om jeg i det hele tatt kommer inn. Det hadde vært en veldig stor seier for meg, for det beviser bare at jeg har kommet meg frem her i livet, sier hun.

Les også:

Vil at alle skal få ytre seg

Hanne Aarstad

Hanne Aarstad er svært opptatt av at alle skal få ytre sine egne meninger.

Foto: Espen Torgersen/NRK

Blir Aarstad blir valgt inn skriver hun sannsynligvis historie og kan bli den første med Downs syndrom som blir valgt inn i den norske kirke, skriver Vårt Land.

Det er noe hun er stolt av.

– Det er veldig spesielt og betyr veldig mye, det betyr egentlig alt. Det er viktig å sette fokus på mennesker i praksis og fokusere på at vi er mennesker vi også. At det er viktig for oss å få ytre våre meninger om forskjellige ting.

Hun er også takknemlig for at Glemmen kirke spurte en med Downs syndrom om å stille til valg.

– Jeg tror det betyr veldig mye. De gjør nok noe veldig klokt i å spørre og integrere oss.

– Abort er forkastelig

Aarstad er svært opptatt av at alle skal være en del av den norske kirken. Også mennesker med utviklingshemming og homofile.

– Jeg synes at det er veldig viktig, for jeg er for homofili. De er mennesker de også, akkurat som alle andre, og de har like stor rett til å bli hørt av kirken.

Les også:

Ifølge statistikk velger hele ni av ti å ta abort dersom det blir påvist at barnet har Downs syndrom.

– Det er helt forkastelig og rett og slett forferdelig. Man vet aldri hvordan fosteret utvikler seg til å bli, det kan bli både friskt og sunt. Downs er ikke noen sykdom, det er rett og slett en utviklingshemming, og det kan slå begge veier, sier Aarstad.

11. og 12. september er det valg på nye menighetsråd og bispedømmeråd i Den norske kirke.