Hopp til innhold

– Nivået på norske barn er fantastisk

Mannen som scoret det første målet i Premier League er imponert over nivået på norske fotballungdommer.

Brian Deane og Henrik Søderberg Jansen

Brian Deane og Henrik Søderberg Jansen fulgte treningen på Lisleby fra sidelinjen.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Den tidligere Leeds og Sheffield United spilleren Brian Deane har mange mål på samvittigheten i den øverste divisjonen i England. Men det er spesielt ett mål som vil bli husket lenge – målet hans mot Manchester United, 15. august 1992 – det aller første i den da nystartede Premier League.

I helgen var den gamle spissen på Lisleby i Fredrikstad for å trene barna i ungdomsavdelingen. Mannen som fikk Deane til byen er Henrik Søderberg Jansen.

– Det skjedde ved en tilfeldighet da jeg og en kamerat var i England for å se Arsenal mot Leeds. På søndagen tok vi en kopp te med Brian, og da kom vi prat om utviklingen av norske spillere og forskjellen på akademier i England kontra Norge.

Bedre fasiliteter enn i England

Brian Deane i Norge

Det straffer seg å komme for sent til trening når det er trenere fra England på besøk.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Praten over en kopp te førte til at engelskmannen dro til Norge for å se på forholdene og undervise spillere og trenere i den lille klubben. I helgen var han på Lisleby for fjerde gang i år.

Brian Deane driver for øvrig et akademi i Leeds, «the International academy for football and education», som fokuserer på å gi unge spillere både utdanning og muligheten til å skaffe seg en karriere på fotballbanen. Flere nordmenn spiller i dag for akademiet.

Les også:

Han er imponert over kvaliteten på både norske anlegg og spillere.

– Fasilitetene her i Norge er helt fremragende, mye bedre enn i England. Barna her spiller med en frihet og jeg tror at mange av dem ikke kommer til å være så langt unna en proffkarriere, dersom de fortsetter å utvikle seg under god veiledning.

– Det handler om å opprettholde høy intensitet for barna.

Hør radioreportasje her!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brian Deane i Norge

Brian Deane hadde tatt med seg trenere fra Leeds og Manchester City til Norge.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Stor fan av kunstgress

«Deano» gir kunstgressbanene i Norge mye av æren for at norske barn er langt foran engelske når det gjelder den tekniske delen av fotballen.

– Det er det perfekte underlaget for å utvikle god teknikk. Vi ser ikke det samme tekniske nivået på spillere i England, fordi vi spiller på gress, og det er ikke alltid like bra nivå på banene. I min tid i Norge har jeg sett at nivået på norske barn er fantastisk.

Les også:

Han mener faktisk at norske spillere ikke hadde hatt noe problem med å spille seg inn på akademiene til engelske lag – og at det hadde vært en fordel for dem å gjøre det.

– Den største forskjellen på Norge og England er at det er så mye penger i den engelske fotballen. Engelske lag har muligheten til å bruke spesialisttrenere i alle aldersgrupper, noe som er annerledes i forhold til i Norge.

– På grunn av det tror jeg ikke at norske spillere utvikler seg like fort når de blir eldre. Noe som er synd, for jeg har sett mange barn her som enkelt kunne kommet seg inn på et akademi i England, basert på det tekniske nivået.

Se diskusjon om norske talenter i Bakrommet her!