Hopp til innhold

Hedret Eva Kathinkas minne

Eva Kathinka Lütken som døde på Utøya ble fredag bisatt i Tune kirke i Sarpsborg. Mange var samlet i sorg ved 17-åringens båre.

I Tune kirke i Sarpsborg var mange mennesker samlet i sorg i Eva Kathinka Lütkens bisettelse fredag.

LES OGSÅ:

– Vanskelig å fatte

Både moren og faren til 17-åringen hadde skrevet personlige minneord om datteren som ble formidlet av presten.

Finansminister Sigbjørn Johnsen var regjeringens representant, og talte om den unge jentas brennende engasjement. Han synes at det som har hendt er nesten ubegripelig og vanskelig å fatte.

– Det viktigste som kan gjøres nå, er å forsøke virkeliggjøre de drømmene som disse unge, engasjerte menneskene hadde. Først og fremst skal vi stille opp for hverandre, og passe på å føre videre det de stod for, sa Johnsen til NRK.no etter bisettelsen.

Eva Kathinka Lütkens bisettelse 05.08.11

Finansminister Sigbjørn Johnsen holdt minneord på vegne av Regjeringen og Arbeiderpartiet.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Ville skape møteplasser

Eva Kathinka gikk på St. Olav videregående skole, og var svært aktiv i sitt verv som styremedlem i AUF i Sarpsborg.

17-åringen hadde et stort engasjement for mennesker og kultur, og var opptatt av å skape flere møteplasser der ulike ungdommer kunne komme sammen og bli kjent.

Både stortingsrepresentant Wenche Olsen (Ap), fylkesleder i Ap, Signe Øye, og leder i Sarpsborg Arbeiderparti, Inger Christin Torp talte til alle de fremmøtte i kirken.

– Brøt egne barrierer

Torp trakk særlig frem Eva Kathinkas store engasjement.

– Kathinka kunne være sjenert, men hadde i seg en styrke som gjorde at hun turte å bryte sine egne barrierer. På den måten ble hun en viktig rollemodell for andre i AUF, sa Torp.

Hun sa at mange vil savne den blide, engasjerte og lovende jenta. Torp pekte på at 17-åringen ble lagt merke til i partiet for sine synspunkter, og bidro til at AUF fikk betydelig innflytelse.