Hopp til innhold

– Militær flybase på Rygge må bestå

Fredagens terrorangrep understreker behovet for å ha militær flyberedskap på Østlandet. Rygge millitære flybase i Østfold må derfor bestå, mener fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth.

Rullebanen på Moss lufthavn Rygge

Fremtiden til Rygge millitære flybase i Østfold kan stå i fare.

Foto: Moss lufthavn Rygge

Terrorhandlingene som fant sted i Oslo og på Utøya viser behovet for å ha militær flyberedskap i nærheten av hovedstaden. Det mener fylkesordføreren i Østfold, Ole Haabeth.

LES OGSÅ:

Risikerer nedleggelse

Fylkesordfører Ole Haabeth

Fylkesordfører Ole Haabeth mener den militære flybase på Rygge må bevares.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

I februar varslet forsvarsminister Grete Faremo at Norge ikke kan fortsette med å opprettholde til sammen 13 millitære flybaser i Norge.

Fremtiden til Rygge millitære flybase i Østfold kan dermed stå i fare. Men flybasen må bestå, mener Haabeth.

– Vi ser hvor sårbare landets institusjoner er, og hovedparten av de viktige av disse ligger på østlandet. I tillegg har vi de store befolkningskonsentrasjonene, påpeker fylkesordføreren.

Han mener de tragiske hendelsene forrige fredag understreker betydningen av å ha Rygge som en operativ base, og mener en militær tilstedeværelse på østtlandet er helt nødvendig.

– Reflekterer ikke dagens behov

Forsvarsminister Faremo uttalte til Moss Avis i februar at dagens beredskap først og fremst er et resultat av en historisk arv, og ikke reflekterer Luftforsvarets behov i dag.

Planene for omleggingen av luftforsvaret skal legges frem i løpet av våren 2012.