Hopp til innhold

Skipsmekler gir milliongave til Redningsselskapet

Med gaven fra Hans Herman Horn mener Redningsselskapet at de styrker oljevernberedskapen i Ytre Oslofjord.

Hans Herman Horn

Hans Herman Horn.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Det er bare å ta av seg hatten for at en privatperson stiller opp slik.

Styreleder i Ytre Hvaler nasjonalpark, og ordfører, Eivind Norman Borge
Eivind Norman Borge, ordfører på Hvaler

Eivind Norman Borge.

Foto: Pål Andersen / NRK

Skipsmekler Hans Herman Horn gir 1,5 millioner kroner for å finansiere en såkalt miljølekter, med oljelenser og annet utstyr, som redningsskøytene kan dra med seg til oljeutslipp på svært kort tid.

– Utrykningstiden blir adskillig kortere

Gaven kommer i kjølvannet av Godafoss-grunnstøtingen utenfor Asmaløy på Hvaler, som forurenset store deler av Oslofjorden. Da tok det seks timer før de første lensepumpene var på plass.

Med miljølekteren mener Redningsselskapet at de kunne vært på plass med pumpene i bruk, innen to timer. Ifølge dem kan også lekteren nå hele Ytre oslofjordområdet innen et par timer med lekteren.

– Skøytene til redningsselskapet går med over 30 knophs fart, og vi vil være på plass på veldig kort tid med denne lekteren.

– Det betyr for eksempel at hele Ytre Hvaler nasjonalpak vil kunne nås innen en halv time, uansett hvor grunnstøtingen har skjedd i nasjonalparken, sier generalsekretær Øyvind Stene i Redningsselskapet.

Se video:

(Artikkelen fortsetter under video)

Video b057a6af-2434-4562-9b99-29c64c1d1027.jpg

Redningsselskapet styrker oljeberedskapen i Oslofjorden

– Jeg er veldig opptatt av Redningsselskapet

Skipsmekler Hans Herman Horn sier han gir gaven for å gi Redningsselskapet en ny dimensjon når det gjelder redningsarbeid til sjøs.

– Som mine venner her vet så er jeg veldig opptatt av Redningsselskapet og den innsatsen som de gjør.

– Denne lekteren gir jo dette arbeidet en ny dimensjon. Jeg synes hensynet til miljøet er veldig viktig så jeg synes mulighetene med den nye lekteren er kjempespennende, sier Horn til NRK.no.

– Vil utvilsomt styrke hurtigheten i oljevernberedskapen

Ordfører på Hvaler, Evind Norman Borge, kan ikke få fullrost Horn for den store gaven som setter Redningsselskapet bedre i stand til å bedra med bedre oljeberedskap.

– Dette er strålende. At en privatperson kan bå inn med så mye penger som er snakk om her er helt fantastisk. Det er et voldsomt behov for bedre oljevernberedskap, og det er avgjørende å være tidlig på plass ved en slik ulykke, sier Norman Borge til NRK.no.

– Jeg tror at det utstyret som nå skaffes til veie, som er lettere lenser, utvilsomt vil styrke hurtigheten etter en ulykke. Så er det viktig at vi også får lagret tyngre utstyr til dårlig vær lokalt i en lokal beredskap. Da vil disse supplere hverandre slik at den komplette beredskapen blir mye bedre.

– Det er bare å ta av seg hatten for at en privatperson stiller opp slik, sier hvalerordføreren.

Les også:

Lenser

Lenser kan komme adskillig raskere ut hevder Redningsselskapet.

Foto: Geir Antonsen / NRK

Les også: