Hopp til innhold

– Metadonbehandling virker ikke etter hensikten

Tidligere rusmisbrukere fra Østfold reiser på norgesturne for å markere sin harme mot en mangedobling av metadon. De etterlyser bedre tilbud om rehabilitering for narkomane.

Foreningen «Alle kan bli rusfri» på norgesturné

Øyvind Arntzen fra RIO er primusmotor for det hele.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Gi oss en sjanse til å bli rusfri uten metadon. Gi oss et rehabiliteringstilbud som ikke består av en pille på resept og en time med et eksakt klokkeslett en gitt dato, sier Jenny Kjønnås (35).

Hun har ruset seg i mange år, dratt ut og inn av behandlingsinstitusjoner, før hun endelig fant det hun beskriver som et bedre liv som rusfri.

Skremt over norsk ruspolitikk

Kjønnås er nå i foreningen «Alle kan bli rusfri» som i disse dager reiser på båttur langs det ganske land. Turneen har fått navnet Hav(b)rus og budskapet er klart:

Det er mulig å bli rusfri uten metadon.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle greie å holde meg borte fra misbruket, men det har jeg greid, og nå får jeg være med på norgesturne i en båt som er kun for rusfrie, sier Kjønnås, mens den gamle fiskebåten drar fra kaien i Sarpsborg.

Turen går først til Kirkenes, for så å vende sørover igjen til Halden, innom 13 byer på veien. Dette gjør de for å fortelle at de er skremt over ruspolitikken, som de mener ikke får bukt med de alvorligste rusproblemene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Rustur

Foreningen «Alle kan bli rusfri» på norgesturné

På kollisjonskurs med fagmiljø

Budskapet fra de tidligere misbrukerne ombord på den gamle fiskeskøyta, er på fullstendig kollisjonskurs med Helsedirektoratet, som mener at enda flere bør behandles med metadon (LAR-behandling).

Stridens kjerne er Helsedirektoratets nye retningslinjer fra i fjor, hvor det også åpnes for å gi metadon og subutex til 16-åringer.

I tillegg er kravet om å ha forsøkt annen behandling først, falt bort.

De tidligere misbrukerne er ikke tilfreds med utviklingen.

– Samtidig som tusenvis får behandling er det jo svært få som skrives ut – og enda færre som skrives ut som rusfri og rehabilitert. Og nå skal altså en som ikke har fått noe som helst annet tilbud, kunne få metadon på resept. Hvor mye liv har en 16-åring hatt? Med metadon risikerer han jo å ofres til et livslangt løp på opiater.

– Det kan vi ikke sitte stille i Sarpsborg og se på, sier Øyvind Arntzen, som er en av ildsjelene bak båtprosjektet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Viser at flere trives

Professor Helge Waal ved Senter for klinisk rusmiddelforskning, bekrefter at man opprinnelig ikke forestilte seg at så mange skulle få behandling.

– Da vi startet i 1998 var det 200 misbrukere som fikk metadonbehandling. I dag er tallet litt over 6000, sier professor Waal til NRK.no.

Bakgrunnen for den kraftige økningen er den nedslående overdosestatistikken i Norge. Fra 1998 til 2009 døde til sammen 3.000 nordmenn av overdose i Norge.

Helsemyndighetene ser metadon som ett av de viktigste våpen i kampen mot overdosedød. Waal støtter dette synet.

– Alternativet til å behandle så mange med metadon eller subutex, er at flere dør av overdose. Og det er mange unge voksne som dør, sier Waal.

Han er ikke bekymret med tanke på statistikken som viser at få metadonbrukere skrives ut av LAR-behandlingen.

– Det betyr at stadig flere trives og finner seg til rette i behandlingen, sier Waal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foreningen «Alle kan bli rusfri» på norgesturné

Professor Helge Waal mener tallene viser at flere trives og finner seg til rette med metadonbehandlingen.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Må få andre alternativer

Påstanden møter kraftig motstand blant de tidligere rusmisbrukerne.

Professorens uttalelser er som å kaste bensin på det brennende engasjementet ombord på båten.

– LAR er bra hvis folk blir rusfri, men da må de gis en ordentlig rehabilitering. Det er viktig at misbrukere også får andre alternativer, fortsetter en samstemt forsamling i den 80 fots restaurerte fiskebåten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foreningen «Alle kan bli rusfri» på norgesturné

Det er et sterkt samhold på båten, som har blitt satt i stand gjennom et stort samarbeid.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Håper budskapet når frem

Hav(b)rus planlegger arrangementer i 13 byer langs norskekysten. De skal innom Hammerfest, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tønsberg, Oslo og Halden.

Allerede har gjengen vært på sjøen en stund, og planen er altså å være i Tromsø på fredag.

– Vi håper at mange vil kjenne sin besøkelsestid på kaien i Tromsø, og at de med makt tar budskapet innover seg når de skal bestemme seg for ruspolitikken fremover, sier Jenny.

Les også:

Se Havbrus reiserute fra sør til nord:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.