Hopp til innhold

– Prekær mangel på sykepleiere

Moss og Fredrikstad har tatt grep for å sikre seg god sykepleier-dekning i sommer. Men i mange andre kommuner er det fortsatt en lang vei å gå.

Karen Brasetvik, leder i Sykepleierforbundet i Østfold

Karen Brasetvik, leder i Sykepleierforbundet i Østfold, er bekymret.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Om få uker starter ferieavviklingen for sykepleierne her i fylket, og mange kommuner sliter med å fylle vaktlistene på sykehjemmene.

I Moss har man imidlertid tatt grep. Her tilbys sykepleierene topplønn fra første dag, en idé kommunen har rappet fra Fredrikstad, hvor ordningen har vært en suksess tidligere.

Søkerne har strømmet til og allerede nå har de full kontroll på sommerbemanningen ved Per Gynt sykehjem.

– Det har vært fin respons og vi har fått mange gode søkere. Den nye ordningen har gitt oss et kjempeløft, sier Tone Lindmo Johannesen, hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Moss.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Prekær mangel på sykepleiere

Se TV-reportasje

Bekymret

Men selv om de i Moss tenker på forsvarlig sommerbemanning, er Sykepleierforbundet bekymret over at ferieavvikling knapt har vært et tema i andre kommuner.

Leder Karen Brasetvik sier at det blant annet er utfordringer i Rygge, Askim og Sarpsborg.

– Det er prekær mangel på sykepleiere i flere kommuner. Da stiller vi oss spørsmål om hva arbeidsgiverene egentlig har gjort for å gjøre det attraktivt å jobbe der, sier Brasetvik.

LES OGSÅ:

– Må bruke ufaglærte

Kirsti Skaug, kommunesjef for helse og sosial i Sarpsborg kommune, sier at de har utfordringer med å få sommerkabalen til å gå opp ved tre sykehjem.

Men understreker også at det vil ordne seg i tide.

– Vi tilbyr ikke topplønn, men har valgt en annen strategi. Vi har en høyere tarifflønn og kan tilby bra tilleggsordninger for de ansatte. Det har blitt vanskelig å skaffe nok sykepleiere, men det skal gå i orden også i år, sier Skaug til NRK.no.

Det har ikke lyktes NRK.no å få noen kommentar fra Rygge kommune.

Virksomhetsleder Reidun Heksem i Askim kommune bekrefter at de må bruke ufaglært arbeidskraft i sommer, men at virksomheten drives på et forsvarlig nivå.