Hopp til innhold

Vil ha kompetansesenter for oljeskadd fugl i Østfold

Når ulykken er ute og oljen flyter er det dyrene som må betale. Nå vil Østfold fylkeskommune ha et nasjonalt kompetansesenter for rehabilitering av oljeskadet sjøfugl til Østfold.

Vasking av svane

Etter Godafoss-ulykken var det frivillige som stod for vaskingen av oljeskadd sjøfugl. Nå vil Fylkeskommunen ha et ordentlig apparat på plass.

Foto: Anders Winlund / NRK

Fylkesordfører Ole Haabeth mener at Østfold er et naturlig sted å legge et slikt senter. Det er det mange grunner til.

- Vi har veldig stor skipstrafikk i Oslofjorden, og har vært utsatt for flere store ulykker, med Full City og Godafoss som de to siste eksemplene. I tillegg har vi hatt en rekke nestenulykker. Det er et område hvor det er mye uhell, dessverre.

LES OGSÅ:

Sårbar natur

Haabeth mener at man i tilegg til å ta med den store skipstrafikken i beregningen, bør ta hensyn til de unike naturområdene i Østfold.

- Vi har sårbare områder med norges eneste maritime nasjonalpark på Hvaler og det store naturreservatet på Øra, for å nevne de aller viktigste. Her er det viktig å ha utstyr i umiddelbar nærhet.

Haabeth mener også at det er lurt å legge senteret hit, fordi vi allerede har en del utstyr og kompetanse i Østfold. Fylkeskommunen har kontaktet Miljøverndepartementet og Direktoratet for Naturforvaltning, og skal møte dem for å understreke hvor viktig det er med et slikt annlegg.

Haabeth har tro på at et slikt senter kan bli en realitet.

- Det har vært en utredning som har konkludert med at man må få på plass et kompetansesenter. Det er snakk om et nasjonalt og statlig drevet senter, og det er direktoratet som vil ha ansvaret for dette. Jeg tror det kommer på plass nå, men det kan jo bli lagt til helt andre deler av landet.

Haabeth mener det haster å få senteret på plass.

- Vi håper det kommer på plass så snart som mulig. Vi vet ingenting om når neste ulykke skjer. Nå har vi kriseløsninger med ildsjeler som setter i gang tiltak. Sånn kan vi ikke ha det. Vi bør ha et apparat til å ta seg av disse problemene.

LES OGSÅ: - Vil ha fortgang i fuglevask

Vasking av sjøfugl er omdiskutert

Om det er lurt å vaske og rehabilitere sjøfugl hersker det uenighet om. Veterniærinstituttet har på oppdrag av Matilsynet vurdert dyrevelferden ved vask. De mener fuglen bør fanges inn for avliving eller rehabilitering.

Det er en stor påkjenning for fuglene å bli tilsølt av olje, fanget inn, transportert, vasket og håndtert av mennesker, derfor kan det for mange oljeskadde sjøfugler være best å avlives etter innfanging. Uansett hva utfallet blir for den enkelte fuglen, bør det utføres av profesjonelle, mener Veterninærinstittutet.

Direktoratet for naturforvaltning anbefalte ikke vask av sjøfugl etter Godafoss-utslippene.

Les også: