Hopp til innhold

Østfold kan få internasjonal grunnskole

Barnehagegründer Lise Holman vil ha mer språk inn i grunnskolen og søker nå om å få starte sin egen skole.

Torvbyen - DoReMi barnehage
Foto: Vigdis Eliassen/NRK

Hun er kanskje best kjent for sitt brennende engasjement for musikk og språk i barnehagen.

Lise Holman er kvinnen bak Doremi-barnehagene i fylket, men for kort tid siden overlot hun roret til andre.

Tro ikke hun hviler på lauvbærene av den grunn, nei nå er det skole som gjelder.

Østfolds første

– Jeg har jobbet ved to internasjonale skoler selv. Den norske på Grand Canaria og den franske i Oslo. Jeg har sett hvordan barn enkelt lærer seg nye språk, forteller hun.

Og det er nettopp det at de lærer seg nye språk fort, som har trigget hennes neste prosjekt. Innen 1. april sendes søknaden til departementet. Håpet er å få klarsignal for Østfolds første internasjonale skole - i Fredrikstad.

I barnehagene "hennes" har språk og musikk vært bærebjelker. Det har gått i engelsk til fengende rytmer.

En ti-årig grunnskole tar tankegangen i barnehagen videre til skolebenken.

Språk og musikk

Der skal også språk og musikk være viktig, men språket skal komme ved hjelp av det internasjonalt anerkjente pedagogiske programmet IB ( International Baccalaureate).

Det er en gruppe av tre undervisningsprogrammer og deres tilhørende eksamener, og er etablert av International Baccalaureate Organization (IBO).

Undervisningsprogrammene er som følger:

  • IB Primary Years Programme (PYP) for elever fra 3 til 12 år
  • IB Middle Years Programme (MYP) for elever fra 11 til 16 år
  • IB Diploma Programme (DP) for elever fra 15 til 19 år

Siden grunnleggelsen i 1968 har IBOs høyere standarder gjort IB-programmet anerkjent verden over. Det er en rekke videregående skoler i Norge som har begynt å bruke IB-diploma-programmet, i tillegg til to ungdomsskoler. (Kilde: Wikipedia).

– Vil påvirke

Holman mener foreldre i langt større grad vil påvirke hva barna skal lære på skolen. Hun har fått signaler fra flere foreldre om at en internasjonal skole kan åpne muligheter som ikke før har vært i det offentlige.

– Mange reiser mye mer og verden har blitt mindre. Vi ser behovet for å lære mer språk. Ikke minst motsatt også. Barn som kommer med utenlandske foreldre kan få utdannelsen sin i Norge ved å følge en internasjonal standard, sier hun.

Det er ikke avgjort hva skolen skal hete, eller hvor den skal ligge. Men at den åpner høsten 2012, er tidspunktet det jobbes frem mot.