Hopp til innhold

Pendlerne klager på lyd og lys

Pendlerne raser fordi de ikke får sove på bussen lenger.

Nattbuss

– På bussene er det full guffe på både lyd og lys, Oslo-pendler Ole André Myhrvold.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

På grunn av nye regler har Ruter begynt å annonserer alle holdeplasser.

– Det er helt uholdbart. Allerede før vi har passert fylkesgrensa på vei inn til Oslo har det vært mer enn ti utrop. Jeg har kjørt buss siden 2004 og aldri opplevd at noen har gått av før Fetsund, sier Oslo-pendler Ole André Myhrvold til Smaalenenes avis.

LES OGSÅ: Må betale 12.000 for å få ta bussen

Myhrvold mener Ruter burde vært mer smidige, og tilpasset seg etter passasjerene.

– På bussene er det full guffe på både lyd og lys. De følger visstnok et GPS-system. Jeg har også hørt at sjåførene får bøter dersom de ikke etterkommer disse påleggene og hører litt på oss pendlere.

– Her må det kunne brukes litt skjønn. På disse pendlerrutene har sjåførene oversikt over eventuelle synshemmede som trenger ekstra lyd eller lys, mener Myhrvold.

80 holdeplasser og 80 decibel

En annen Trøgstad-pendler kan fortelle Smaalenenes avis at det er over 80 holdeplasser som annonseres mellom Trøgstad og Oslo, og at lyden skal ligge et sted mellom 70 og 80 decibel.

– Jeg får skikkelig vondt i hodet av dette. De siste dagene har jeg kjørt bil til og fra jobben. Det er vel ikke meningen at Ruter skal skremme pendlerne vekk fra bussene, sier pendleren fra Trøgstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg.

Viktig at kollektivtrafikken er tilgjengelig for alle

Informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg, mener det er viktig at alle skal føle seg trygge når det kjører kollektivt, men at de nye tiltakene selvfølgelig ikke skal være ubehagelige.

– Det er de sentrale myndigheter som setter slike krav. Det er viktig at kollektivtrafikken skal være tilgjengelig for alle. I tillegg til blinde og svaksynte har også barn glede av dette. De føler seg mye tryggere når de hele tiden kan følge med på holdeplassene.

– Men på den annen side skal ikke lyden være så høy at den er til sjenanse. Da må vi se nærmere på dette. Hvis det er noen som føler dette ubehagelig, får de rette en henvendelse til oss i Ruter, sier Gry Isberg til Smaalenenes avis.