Hopp til innhold

Opp til EU om tersklene skal vekk

Svenske myndigheter kan ikke selv avgjøre spørsmålet om tersklene i Ringdalsfjorden kan sprenges ut.

Båt under Svinesundsbruene

Fra norsk side er det ønskelig å sprenge ut tersklene i Ringdalsfjorden for å gi plass til større skip inn i fjorden, men området er EU-vernet på svensk side, og dermed må EU trolig avgjøre om det blir noe av prosjektet med å sprenge ut tersklene.

Foto: Rainer Prang / NRK

EU må gi tillatelse om tersklene i Ringdalsfjorden skal sprenges. Det sier marinbiolog Maria Kilnäs ved länsstyrelsen i Västra Götaland.

Industribedriften Nexans i Halden ønsker å få tersklene sprengt ut for å få plass til større skip inn i fjorden.

Naturområde vernet av EU

Men Sverige har sagt nei, og det er med støtte i EUs regler, sier Kilnäs.

Hun opplyser at Iddefjorden på svensk side inngår i et nettverk av EU-vernede områder. Dette verneprogrammet innenfor EU heter Natura 2000 og omfatter EUs mest bevaringsverdige naturområder.

Iddefjorden ble innlemmet i dette nettverket allerede i 2002.

– Visse naturtyper og miljøer er vernet gjennom Natura 2002, og rev er blant disse miljøtypene, og tersklene regnes som rev, sier Kilnäs.

– Har ikke likeverdige alternativer

For at Sveriges regjering skal kunne gi tillatelse til inngrep i naturen på svensk side i et Natura 2000–område må tre betingelser være oppfylt.

  • det finnes ikke alternative løsninger til det foreslåtte naturinngrepet
  • det må foreligge tvingende årsaker av stor allmeninteresse
  • området hvor inngrepet skal skje, må kunne erstattes med et likeverdig område.

Det er særlig punkt to og tre som står i veien for en helsvensk avgjørelse (i motsetning til en EU-beslutning) i saken.

– I Sverige har vi bare to fjorder med terskler, Iddefjorden og Gullmarsfjorden, og begge er vernet, så vi har ingen andre naturlige tilsvarende terskler, og det er nok vanskelig å skape nye slike miljøer, sier Kilnäs.

Må trolig til EU-kommisjonen

Heller ikke punktet om tvingende årsaker av allmen interesse på svensk side er oppfylt.

– Tvertimot har Strömstad motsatt seg mer sjøtrafikk i Iddejforden, påpeker Kilnäs.

Dermed må saken trolig til EU for avgjørelse.

– Fordi de tre betingelsene ikke er oppfylt, må en avgjørelse om å sprenge ut tersklene tas av EU-kommisjonen, sier Kilnäs.

Kan slamme ned koraller

Men dermed er ikke nødvendigvis alle skjær i sjøen avdekket, for det finnes en del usikre momenter som trolig vil måtte utredes før en tillatelse kan bli gitt.

For eksempel er det knyttet stor usikkerhet til hvilken innvirkning utsprengning vil ha på korallrevene i Säcken-området utenfor Ringdalsfjorden, og disse revene hører også til et Natura 2000-område: Kosterfjorden-Väderöfjorden.

Det er blant annet usikkerhet knyttet til hva effekten av at mer sjøvann vil flomme inn i Ringdalsfjorden og Iddefjorden hvis tersklene sprenges ut. Noen frykter at gammelt forurenset slam på fjordbunnen utenfor Halden kan bli virvlet opp og så lekke ut i korallomårdene ved Hvaler og Säcken.

En annen faktor er at Iddefjorden også omfattes av EUs vanndirektiv både på norsk og svensk side, og det er ikke klarlagt hvordan en utdypning av av tersklene vil virke inn på den økologiske og kjemiske statusen i fjorden.