Hopp til innhold

Gir 110 millioner til opprydding

Kystverket får ekstra midler til å dekke kostnadene ved «Godafoss»-aksjonen.

Kystverket har i statsråd i dag fått 110 millioner kroner til disposisjon for å håndtere oljevernaksjonen etter «Godafoss»-havariet.

Vil kreve refusjon

– Kystverket har dermed fått nødvendige midler til å dekke aksjonskostnadene frem til det er mulig å få full oversikt over omfanget av aksjonen, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Når Kystverket har grunnlag for å utarbeide et endelig overslag over kostnadene med aksjonen vil det bli vurdert om det er behov for å stille ytterligere midler til disposisjon, skriver departementet i en pressemelding.

Det understrekes også at det etter forurensingsloven er forurenseren selv som er ansvarlig for kostnadene knyttet til opprydningsarbeidet.

– Det vil derfor bli krevd refusjon for staten sine kostnader ved oljevernaksjonen, skrives det videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeriminister-og kystminister Lisbeth Berg-Hansen ser på oljeutslippet fra Godafoss i forrige uke.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Store skader

En fjernstyrt ubåt har blitt brukt til å undersøke tilstanden til det islandske konteinerskipet «Godafoss», som gikk på grunn ved Hvaler i forrige uke.

Den foreløpige konklusjonen er at to av oljetankene ombord har store skader.

– Analysen avdekket dessuten mindre skader på ytterligere to tanker. Men havaristen lekker imidlertid ingen olje slik den ligger nå, opplyser Kystverket på sine nettsider.

Godafoss ble trukket av grunn onsdag og ligger nå fortøyd ved Kjerringholmen, like utenfor Kystverkets losstasjon på Skipstad.

LES OGSÅ:

Lossing pågår

Kulden setter sine begrensninger på aksjonen, men lossingen av konteinerne på "Godafoss" pågår fremdeles fredag. I natt begynte man også med å tømme olje fra tankene.

– På grunn av den lave temperaturen må oljen varmes opp før det er mulig å pumpe den opp, skriver Kystverket.

Det rapporteres også om at mye is har pakket seg i området rundt havaristen. Det er også observert at en del oljefarget is har samlet seg i området Tjøme/Hvasser.

LES OGSÅ: