Hopp til innhold

Hannulv merket

Merkingen av ulvene i Linnekleppen i Østfold pågår. Hannulv bedøvet og merket lørdag.

Merking av ulv i Linnekleppen-flokken

Jon M. Arnemo (t.v.) og Stein Arne Brendryen merker hannulven lørdag.

Foto: Lars Gangås – Statens naturoppsyn (SNO)

- Statens Naturoppsyn og Direktoratet for naturforvaltning fortsetter søket etter alfatispen i Linnekleppen-flokken i dag, forteller Jan Wilberg, rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn til nrk.no.

De to ulvene som skal merkes er de voksne ulvene i flokken, det såkalte alfaparet.

- Vi skjøt og bedøvet en hannulv tidligere i dag, og den bærer nå et halsbånd med radiosender, sier Wilberg.

Fredag ble en hannulv skutt, men på grunn av en teknisk svikt, utløste ikke bedøvelsen seg fra pilen - og ulven løp videre.

Les også:

Merking av ulv i Linnekleppen-flokken

Hannulven i ferd med å våkne fra bedøvelsen.

Foto: Lars Gangås – Statens naturoppsyn (SNO)

- Viktig å få merket

Direktoratet for naturforvaltning (DN) har over en periode planlagt å merke ulv i Linnekleppen-reviret i Østfold, ett av tre ulverevir hvor det ble påvist ungekull i fjor.

Det er sett spor etter flere enn to dyr i områdene der ulvemerkerne har vært på farta i helgen.

- Det er viktig for forvaltningen av arten at best mulig kunnskap foreligger om hvilket område de bruker, hvor mange valper de får, og hvordan skader og konflikter kan unngås, sier Wilberg.

Han forteller at det både deltar et helikopter i merkingen, samt at det er en hel del mannskaper på bakken, som skal sirkle inn ulvene basert på sporfunn.

Ulvespor

Litt nysnø har gjort sporingsforholdene gode i Østfold-skogene. Både helikopter og bakkemannskaper søker etter ulver i Linnekleppen-flokken, som skal merkes.

Foto: Statens Naturoppsyn / NRK

Gode sporingsforhold

- Vær- og sporingsforholdene er gode, og vi har sett en hel del spor, sier vilberg, som ikke vil gjette på hvor mange ulver det kan være iLinnekleppen-flokken.

Flokken fikk valper i fjor, og det er antatt at det kan være seks dyr i flokken.

- Tispa er sett, og vi vil forsøke å merke begge de voksne dyrene i Linnekleppen-reviret i løpet av lørdag. Skulle det vise seg ikke å gå i orden, vil vi vurdere å fortsette søndag, eventuelt komme igjen en annen gang, sier Jan Wilberg til nrk.no.

Legger ut på Ulveweb

Det er rovviltnemndene i Oslo, Akershus og Østfold (region 4) og Hedmark (region 5) som har ansvaret for forvaltningen av ulv i dette området.

På nasjonalt nivå vil Direktoratet for naturvaltning gjøre løpende vurderinger av hvilke individer og områder merking av rovdyr med radiosender er nødvendig.

- Slik merking i dette området vil gi nemdene et bedre beslutngsgrunnlag vedrørende tiltak for å redusere skade og konflikter, sier Wilberg.

Det er erfarne mannskaper, samt veterinær med betydelig erfaring fra merking av store rovdyr, som deltar.

- Om forsøket lykkes, blir informasjon om dyrenes bevegelser fortløpende lagt ut på Ulveweben når den åpner igjen til sommeren, sier han.

Ulveweben er en kartbasert nettside hvor alle kan følge merkede ulver i Norge og Sverige. På denne måten kan blant annet konflikter mellom etablerte ulver og jakthunder under jakt reduseres.