Hopp til innhold

Rekordsalg for gatemagasinet =Fredrikstad

Gatemagasinet =Fredrikstad solgte ut hele sitt måneds-opplag for november i løpet av en drøy uke.

Redaktør i magasinet, Mona Eieland, har aldri opplevd lignende.

– Nå går det mot slutten, over alt forventning. Etter åtte dager er vi faktisk utsolgt, sier hun.

=-stiftelsen som består av =Oslo og =Fredrikstad er en såkalt non-profit organisasjon. Det vil si at alt av fortjeneste kommer selgerne av magasinet til gode, og flere norske storbyer har latt seg inspirere til å starte tilsvarende gatemagasiner.

Stor motivasjon

Novembersalget til redaktør Eieland i Fredrikstad, førte til at selgerne der holdt på å bli stående uten jobb i november. For selger, Kenneth Johansen ville det ha blitt et stort tap.

– Hverdagen min har blitt totalt forandret. Før har jeg måtte stå på en parkeringsplass å tigge penger, men =Fredrikstad har motivert meg til å bli nykter, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

=Fredrikstad

Redaktør Mona Eieland gir selger, Kenneth Johansen en av de siste utgavene av novemberutgaven.

Foto: Jørgen Gangstøe/NRK

Reddende kalender

Redningen for Johansen og de andre selgerne, ble at Mona Eieland og =Fredrikstad bestemte seg for å trykke opp kalendere, som gateselgerne kunne selge når opplaget av bladet tok slutt.

– Vi bestemte oss for å trykke opp kalendere som kunne selges, slik at de skulle få slippe å være arbeidsledige, og finne veien tilbake til tidligere synder.

Bladene har tidligere fått kritikk for at de kan være med på å finansiere rusmisbruk for selgerne. Eieland tar avstand fra kritikken.

– Vi hjelper folk til å skaffe seg penger på en ærlig og verdig måte, så vi forebygger jo mot kriminalitet, tigging og prostitusjon.

=Fredrikstad

Redaktør, Mona Eieland har aldri opplevd maken til salg som bladet har hatt i november.

Foto: Jørgen Gangstøe/NRK