Hopp til innhold

– Samme E.coli-bakterie som i 2009

Et barn fra Østfold og et barn fra Akershus er smittet av samme E.coli-stamme som førte til utbruddet i 2009 hvor 13 barn ble syke og ett barn døde.

Video E.coli-frykt i Råde

Tre barn fra henholdsvis Oslo, Bærum og Råde kommune ble nylig innlagt på sykehus med en alvorlig nyresykdom (HUS )som skyldes E. coli-bakterien.

Folkehelseinstituttet har påvist E. coli O157 i prøvene fra to av de tre HUS-tilfellene som ble offentliggjort i går. Det foreligger ikke prøveresultater for det tredje tilfellet.

– Det er pasientene fra Oslo og Østfold som har en bakterie med lik DNA-profil. DNA-profilen er lik som i utbruddet i 2009. Vi har ikke mottatt prøve fra det smittede barnet i Bærum, sier fungerende avdelingsleder i Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen til NRK.no.

LES OGSÅ:

Bekymring i bygda

I Råde er innbyggerne blitt bekymret etter at et av bygdebarna er innlagt med sykdommen.

– Jeg synes det er så grusomt som det kan få blitt. Håper ikke det er noen i nærheten. Det er helt forferderlig, sier Karin Mohn som bor i Råde.

– Jeg håper de får stoppet det, sier Mohn.

Ifølge Fredriksstad Blad har Mattilsynet har i dag sjekk barnehagen der det E. coli-syke Råde-barnet går.

LES OGSÅ:

Stenger ikke barnehager eller skoler

I Råde kommune er det foreløpig ingen planer om å stenge barnehager eller skoler, men de tar andre forholdsregler. Det opplyser helse og omsorgsrådgiver i Råde kommune, Sonja Rønneberg.

– På nettsidene våre ligger det en kort informasjon til innbyggerne med link til Folkehelseinstituttet, slik at de kan følge med på utviklingen, sier Rønneberg.

Det er så langt ikke meldt om flere tilfeller av E.coli-smitte i Råde, men likevel er folk redde.

– Jeg har noen små olderbarn, så dem er jeg litt engstelig for - jeg tenker ikke på meg selv, sier Karin Mohn.

Folkehelseinstituttet tar nå rutinemessige prøver av pasientene og matvarer hos familiene i samarbeid med det lokale Mattilsynet.

LES OGSÅ:

Alvorlig tilstand med nyresvikt

HUS er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer. Den vanligste årsak til HUS er infeksjon med en spesiell type E. coli-bakterier, kalt enterohemorragisk E. coli (EHEC), som gir særlig alvorlig sykdom.

I de fleste tilfeller starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn.

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom.