Hopp til innhold

Beslaglegger khat som aldri før

Bare hittil i år har Svinesund-tollerne beslaglagt over fire ganger mer khat enn i 2006, forteller tollsjefen.

Wenche Fredriksen, Tollvesenet
Foto: Lotte Olsen / NRK

Det ligger an til å bli et rekordår for khat-beslag. Bare i helgen har tollerne tatt 135 kilo khat. Og hvis trenden fortsetter, blir det ny rekord, sier tollsjef i Østfold, Wenche Fredriksen.

– Det er ikke umulig at det blir et rekordår når det gjelder beslag av khat. Så langt kan det se slik ut. Vi beslaglegger dette jevnlig, så hvis økningen er som den har vært tidligere i år, vil vi nok få et rekordhøyt khat-beslag i år, sier hun.

Les også: Dømt til 3,5 år for khat-smugling

4,3 tonn

Hvert år beslaglegger tollerne mer og mer av den grønne narkotiske planten. Fra januar til september i år, tok tollerne i Østfold 4,3 tonn av det narkotiske stoffet. Det er mer enn en firedobling fra 2006, da smuglingen i stor skala begynte.

– De senere årene har vi tatt store mengder khat. Det er en utvikling som helt tydelig bare vokser. Det er nok et stort miljø i Norge som bruker dette narkotiske stoffet, og det er stadig flere som forsøker å smugle det inn til Norge, forteller tollsjefen.

Forrige rekordår var i 2008, da tollerne i Østfold totalt beslagla 5,1 tonn.

Les også: Tollerne tok 300 kilo khat

Rekord i hele landet

Også i landet for øvrig ligger det an til rekord. Bare 300 kilo mangler før man passerer rekordåret 2007, da det ble beslaglagt 8,9 tonn i løpet av hele året.

Årets beslag på 8,6 tonn, fordeler seg på 312 beslag. Dette er en kraftig økning fra 2009, da 207 beslag ga et resultat på 7,7 tonn.

Alle nasjonaliteter

Khat er et narkotisk stoff som man tygger og får en rus av. Man kan også tørke det og bruke det i te, men da er ikke virkningen like sterk. Bruk av khat finnes ofte i sosiale sammenhenger i landene der det vokser.

– Khat brukes først og fremst i somaliske miljøer, men vi ser at de som smugler khat inn til Norge, er personer som får betalt for å frakte det, og det er alle andre typer nasjonaliteter i tillegg til somaliere, sier Fredriksen.

Les også: Norske ungdommer smugler khat

Nå i helgen prøvde en litauisk mann å lure 108 kilo khat forbi tollerne på Svinesund. Og på flyplassen i Rygge ble to menn fra Storbritannia, stoppet med til sammen 27 kilo i koffertene sine.

Fredriksen forklarer det økte beslaget på følgende måte:

– Miljøet for bruk av khat i Norge har nok blitt større, samtidig som vi tar flere.

Beslag på landsbasis

2009: 7,7 tonn

2008: 8,8 tonn

2007: 8,9 tonn – største mengden noensinne

2006: 3,7 tonn

2005: 3,9 tonn

Les også: Khat-smuglere snudde på grensen