Hopp til innhold

- Vil ha reddere ulv

Viltforvalter i Østfold mener dagens ulv er for lite redd mennesker.

Ulver

Folk på bygda i Halden opplever stadig oftere ulv nær der de bor, og mange er redde for den nærgående ulven.

Foto: Mark Earthy / Scanpix

- Livskvaliteten har falt betraktelig for en del av oss, som bor her på Idd syd i Halden med ulven like i nærheten, sier Berit Olsen til nrk.no.

Olsen har mistet to hunder til ulv nær hjemmet sitt siden 2007, og har ulven nær innpå husveggen.

- Familiemedlemmer, som har gått utendørs på kveldstid her har opplevd å møte ulv på gårdsplassen. Ulvehylene vi hører enkelte kvelder får en til å tenke at det er en kennel "rett nede i veien her", sier Olsen.

Hun er en av de som står bak et opprop mot Norges Miljøvernforbund, som har beskyldt hundeiere i Halden for å ha ofret hundene sine til ulven for å få negativ blest om rovdyret og skape grunnlag for felling.

- Jeg ønsker ikke å utrydde ulven, men vi må få si ifra at det ikke virker som om myndighetene har full oversikt over ulve-situasjonen her, sier hun.

Les også:

- For lite redde

Viltforvalter i Østfold, Åsmund Fjellbakk, forstår at folk blir redde når ulven kommer tett opp til hus og mennesker.

- De ulvene vi har i dag er ikke like redde for mennesker, som de vi hadde her i Østfold på 90-tallet. Noen av de som møter en ulv i dag, forteller at ulven kikker rett på deg og rusler videre, sier Fjellbakk.

Han mener ulvene på 90-tallet, som var innvandrere fra Russland, var mer redd mennesker fordi de stammet fra "opprinnelig ulv", som var sky for mennesker.

- Ulvene som lever her nå har lært av sine foreldre at menneskene ikke er noe å bry seg om. Så lenge ingen springer etter dem og skremmer dem på noen måte, så finner ulven ut at de kan ha en viss sameksistens med menneskene, sier Åsmund Fjellbakk.

Mens ulvene på 90-tallet gikk utenom områder, der folk hadde aktivitet og bodde, rapporteres det i dag oftere om at ulven på høylys dag krysser gårdstun og områder, der folk er like i nærheten.

Skaper engstelse

Det har kommet mange innspill fra folk om "nær ulv" - opplevelser, etter at ulven med årene har fått fotfeste i Halden kommune.

Mange har gitt uttrykk for bekymring i forhold til en økende ulvebestand, mens andre opplever ulvens nærvær som en berikelse.

Halden kommune har i dag besøk av to grenseflokker, med benevnelsen "HaldenEd-flokken" og "Kynnefjell-flokken".

I tillegg er det den såkalte "Linnekleppen-flokken", som har permanent tilhold i Østfold. Området deres går inn i Halden, Aremark, Marker, Rakkestad og Eidsberg.

Totalt kan det dreie seg om 15-20 ulver.

Les også:

Kloss opp til huset

Tidligere denne uka fortalte Halden Arbeiderblad om seks ulver, som sprang etter en rådyrmor med to kalver i Torpedalen i Halden.

Tre av ulvene kom nær opptil en bolig i jakt på rådyrene, og voksne personer i området er nå bekymret for både barna og for egen del.

- Fy søren. Er det slik vi skal ha det. Det er forferdelig, sier Sidsel Lie til Halden Arbeiderblad.

Både hun og andre voksne mener ulve-situasjonen er ute av kontroll.

- Ja, nå må myndighetene gjøre noe med den nye norske flokken som holder til her i Halden, Aremark og Rakkestad. Vi krever at å få vite hvor mange det er. Det er mer enn disse seks ulvene. Det er for mange og ute av kontroll, tillegger Sidsel Lie.

Lisensjakt og skremmetiltak

Viltforvalter Åsmund Fjellbakk sier til nrk.no at man tidligere har forsøkt å gjennomføre skremme-tiltak mot radiomerket ulv.

I slike sammenheng har man konstatert at ulven trekker seg unna mennesker når den igjen støter på folk ved senere anledninger.

- Men det finnes ikke ressurser til å drive med slike skremme-tiltak for å venne ulv av med å oppsøke områder der mennesker er, sier han.

I Sverige startet man i vinter med lisensjakt på ulv som vil bli gjentatt neste år.

Målet er dels å få ned ulvebestanden i Sverige, som per 2009 ble antatt å være på rundt 250 dyr, og samtidig å skremme ulven vekk fra menneskers nærområder. 27 ulver ble felt under årets jakt.

- På lang sikt vil det nok være slik også i Norge, når bestanden her er kommet opp i riktig nivå, at lisensjakt kan være med på dels å ta ut skadedyr og dels å sørge for at ulven har den naturlige skyheten den skal ha overfor mennesker, sier Fjellbakk.

Han mener dermed at dagens situasjonen, med ulv alt for tett opptil mennesker, endres.