Hopp til innhold

Tommy Tokyo får det ut

– Det var en stor overraskelse at det gikk som det gikk, og at det var et marked for meg der ute.

Tommy Tokyo

Tommy Tokyo er tilbake med nytt album og turne.

Foto: Morten Holm / Scanpix / Scanpix

Tommy Tokyo ser autentisk forundret ut der han sitter med gråsprengt fullskjegg og gitarlange negler og sliter med å prøve å forklare sin nokså uforklarlige musikk for pressen.

Han solgte 20.000 av forrige skive, Smear Your Smiles Back On i 2008, og ble spellemannsnominert. Da hadde Warner plukket ham opp, etter at debuten Octopusdrunk & Arms to Prove It utkom på et lite selskap i 2007.

Nå er han tilbake med sitt tredje album, i karakteristisk navnestil kalt Go Time, Showtime & Absolute War, og rosen hagler på ny.

– Jeg lager musikk først og fremst for min egen del, sier Tommy Tokyo, som Tommy Lorange Ottosen kaller seg når han sysler med musikk:

Hadde jeg kunnet malt, ville jeg gjort det. Jeg tenker ikke på musikken min som musikk, men som en mulighet til å komme ut med ting jeg har på hjertet. Jeg har behov for å få det ut, få ting ned på papiret. Ellers ville jeg brent inne med mye. For man opplever mye rart som menneske. Og jeg tror det er bra å få det ut.

Skummel lykke

Mest intens og nærværende blir Tommy Tokyo når han gjenforteller historien om hvordan han oppdaget Bob Dylan.

– Jeg kommer aldri til å glemme turene til biblioteket, hvordan jeg lånte kassetter og CD-er. Jeg husker spenningen, og hvordan jeg aldri hadde hørt maken. Jeg tror nye generasjoner også vil oppdage Dylan, han ligger der klar til å oppdages på ny og på ny.

Det var da Tommy Tokyo oppdaget skrivegleden, som ganske voksen, som han sier. I 1995 begynte han å lære seg å spille gitar. På spørsmål om suksessen har gjort ham mer selvsikker, svarer han:

– Selvsikkerhet er en skummel lykke.

Men han er nå så sikker på hva han vil, at selv ikke samarbeidet med en kjent produsent som Head kjent fra jobbing med P.J. Harvey, Thom Yorke, Massive Attack og Madrugada rokker ham.

– Jeg lar meg ikke svinebinde, det var gitt at jeg skulle ha siste ordet.

Turnefakta/ Tommy Tokyo
* 30. september turneåpning Bergen, Hulen
* 1. oktober Buddy, Drammen
* 6. oktober Kick, Kristiansand
* 9. oktober Rockefeller, Oslo
* 3. november Driv, Tromsø

(©NTB)