Hopp til innhold

Jusprofessor håper dommen får følger

Storebror ble frikjent for å ha banket opp lillebrorens mobber. – Ikke overraskende, sier ekspert i strafferett.

Asbjørn Strandbakken

Jusprofessor Asbjørn Strandbakken mener politiet og skoleverket har sviktet. Nå håper han anmeldelser fra ungdom tas på alvor.

Foto: NRK

En av landets ledende eksperter på strafferett, Asbjørn Strandbakken, mener politiets tiltale kunne gitt storebroeren fengsel opp til seks år. Men Moss tingrett frikjente ham enstemmig.

– I utgangspunktet er jeg ikke overrasket over frikjennelsen når legemskrenkelsen ikke var mer graverende enn slag og lusinger, sier Strandbakken.

Slo en 15 år gammel gutt i ansiktet

Banket opp mobber - ble frikjent

Steffen Richard Remen banket opp lillebrorens mobbere og ble frikjent av Moss tingrett.

Foto: Tor Rene Stryger/NRK

Det var 6. august i fjor at 26 år gamle Steffen Richard Remen skal ha slått en 15 år gammel gutt i ansiktet, utenfor ishallen på Ørejordet i Moss.

Bakgrunnen for angrepet skal ha vært at Remens lillebror ved gjentatte anledninger har vært utsatt for både fysisk og verbal mobbing og trakassering. En guttegjeng har stått bak, og 15-åringen de to mennene gikk til angrep på, skal ha vært en lederskikkelse i gjengen.

Retten var enig med storebrorens forsvarer i at han befant seg i en nødvergesituasjon, ettersom andre muligheter på å løse konfliktene hadde blitt forsøkt tidligere, uten hell. Dermed ble Remen frikjent i Moss Tingrett.

SE VIDEO: Banket opp mobbere - ble frikjent

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video MOBBESAK-DR-170910-OS18-174058-SI_OS.mp4

Her satte han en stopper for langvarig mobbing av lillebroren. Mor hadde satt sin lit til politiet og stanset storebror flere ganger. Men saken ble henlagt, og mobbingen fortsatte. Da smalt det.

Håper dommen får følger

Storebroren og resten av hans familie prøvde lenge å få en slutt på mobbingen av broren. Men verken skolen, mobbernes foreldre eller politiet tok hånd om saken.

Asbjørn Strandbakken håper nå at frikjennelsen i retten får følger.

– Det er etter min mening politiet og skolen som svikter, og dette bør de ta på alvor fremover. En må ta anmeldelser fra ungdommen på alvor. Det kan være forferdelig stygge saker som ligger bak, når en 15-åring til stadighet blir banket opp av sine kammerater.

LES OGSÅ:

– Føler kanskje at en har fått som fortjent

Politiadvokat Torill Johnsen vil ikke kommentere saken, men hun svarer via SMS at politiet tar dommen til etterretning, og at det er for tidlig å si om den blir anket.

Asbjørn Strandbakken sier han ikke kjenner til andre saker hvor en eldre bror har påberopt seg preventivt nødverge, men han har sin teori om hvorfor slike saker ikke havner i rettsapparatet.

– Jeg tror det skyldes at hvis du først plager en 15-åring i lenger tid, og at en eldre person i familien gir deg en lusing, så vil du vegre deg for å påberope deg strafferettsapparatet. Du føler kanskje at du har fått som fortjent, så lenge en ikke blir pårørt alvorlige skader. Det tror jeg nok er noe av bakgrunnen, sier Strandbakken.