Hopp til innhold

Utestengt lege vant over sykehuset

Får fortsette i stillingen frem til selve oppsigelsessaken blir behandlet senere i høst. Sykehuset Østfold anker tingrettens avgjørelse.

Overlegen ved Sykehuset Østfold i Moss ble umiddelbart utestengt fra arbeidet sitt etter en operasjon i januar i år.

Senere ble hun sagt opp, noe sykehusets ledelse begrunnet med at legen skal ha satt pasienters liv og helse i fare.

Legen har jobbet for å oppheve sykehusets vedtak om utestengelse, slik at hun kan fortsette i arbeidet sitt frem til selve oppsigelsessaken blir behandlet senere i høst.

Nå har hun fått medhold i Moss tingrett.

– Kjennelsen sier at hun gjeninnsettes i stillingen, slik at hun kan møte på jobb i morgen. Min klient er selvsagt kjempefornøyd, sier legens advokat, Jan Tormod Dege.

Må betale saksomkostninger

Sykehuset Østfold må også betale saksomkostningene for legen.

Dege har tidligere avvist at saken handler om pasienters liv og helse.

Overlegen var ifølge advokaten allerede i gang med en trakasseringssak mot sin arbeidsgiver, da hun ble utestengt på dagen etter en operasjon i januar.

– Sykehuset sier at ved å ikke følge retningslinjene så setter hun pasientsikkerheten i fare. Det er helt feil, sier Dege til NRK.no.

Sykehuset anker

Sykehusets advokat Rasmus Asbjørnsen sier tillitskrisen mellom overlegen og sykehuset er for stor til at hun kan fortsette i jobb.

– Vi mener avgjørelsen er feil, både i resultat og begrunnelese, sier Asbjørnsen til NRK.no.

– Tingretten har ikke avgjort saken basert på det som er kjernen i problemstillingen, nemlig at legen har uttalt at hun ikke har tillit til kollegaer eller ledelsen. Da har heller ikke ledelsen mulighet til å føre tilsyn og kontroll med overlegen, noe som er en uakseptabel situasjon, legger han til.

Kommer SØ til å anke avgjørelsen?

– Ja, dette er en avgjørelse som sykehuset ikke kan leve med, sier Asbjørnesen.

Selve oppsigelsessaken skal behandles senere i høst.