Hopp til innhold

Eiendomsskatt på flytebrygger

Sarpsborg kommune kaller flytebrygger fast eiendom, og krever inn eiendomsskatt på titusener av kroner. Nå saksøker fem marinaer kommunen.

Video Eiendomsskatt på flytebrygger

- Urettferdig, mener Ottar Talberg.

Det er to år siden innførte Sarpsborg eiendomsskatt på flytebrygger, men nå har fem marinaer i kommunen valgt å gå rettens vei for å prøve om skatten holder vann.

- Det er urettferdig at det skal legges eiendomsskatt på noe som flyter i sjøen, og kobles fra land om vinteren, sier Ottar Talberg, som driver Olseng Marina på Ullerøy.

Han må betale flere titusener av kroner i eiendomsskatt på flytebryggene, og må overføre utgiften til båteierne som leier båtplass i havna.

- Det blir en ekstratugift på inntil 500 kroner for hver båtplass.

Tolkning

Kemner i Sarpsborg, Håkon Paulsen, mener Eiendomsskatteloven kan tolkes slik at flytebrygger kan innlemmes i grunnlaget. Kommunen takserer nå flere havner for å innkreve skatten.

- Loven sier at til fast eiendom regnes bygninger og tomt som hører til, inkludert brygger og lignende, sier Paulsen.

Han viser også til at oppdrettsanlegg for fisk, skjell og skalldyr er ilagt eiendomsskatt etter loven.

- Disse ligger jo langt mer til sjøs enn flytebrygger, og er forankret på samme måte.

Avsnittet om oppdrettsanlegg kom etter at en Høyesterettsdom konkluderte med at disse anleggene ikke kommer inn under den opprinnelige hensikten med loven.

Frykter smitteeffekt

Kongelig Norsk Båtforbund, KNBF, har engasjert seg i saken. Generalsekretær Jan H. Syvertsen er sikker på at flere kommuner vil komme etter dersom Sarpsborg vinner fram i retten.

- Båteiere skattes fra før i både hekken og baugen, og en ting er helt sikkert; dette kommer til å smitte som Svartedauden, spissformulerer Syvertsen.

Saken kommer for Sarpsborg tingrett 22. og 23. juni.