Hopp til innhold

Kjører i pillerus

Bilførere som over tid går på tunge medisiner og medikamenter, eller har alvorlige helseproblemer er innblandet i hver tredje dødsulykke på veien.

Video Tungt medisinert i trafikken

Mange leger glemmer å varsle fylkeslegen om pasienter som går på tunge medisiner, eller som har alvorlige helseproblemer.

Foto: Nyhetsspiller

Fastlegen til disse bilistene plikter å varsle fylkeslegen, slik at førerkortet kan inndras. Det er det ikke alle leger som gjør.

– I de fire fylkene som nå har gått sammen for å skrive brev til helsedirektoratet, så har vi i funnet at legene i stor grad bryter denne plikten, sier seniorrådgiver Knut Fredrik Thorne i Helsetilsynet i Østfold.

Lett å glemme

En lege i Fredrikstad har fått advarsel fordi han har unnlatt å varsle om 29 pasienter som ikke bør kjøre bil. Taushetsplikten gjelder ikke i denne situasjonen, men kan likevel være vanskelig å bryte for legene.

Leder for Legeforeningen i Østfold, Kristin Karstad, mener at grunnen til at legene ikke melder ifra om disse pasientene, rett og slett er fordi de glemmer det.

– Jeg tror at noen kanskje kan glemme seg bort, rett og slett. Og i en travel hverdag for fastleger, så er det mange ting å tenke på. Så jeg tenker at å bli minnet på det her er viktig og riktig, sier hun.

Ber om hjelp

Fylkeslegen i Østfold har innskjerpet overfor legene at de må varsle om farlige bilister. Når ber de helsedirektoratet om hjelp til ytterligere skjerping.

– Det er sikkert flere forhold her. Vi har begrensede ressurser her på kontoret, men vi har de siste to og et halvt årene hatt tilsyn med godt over 40 leger. Og funnene er svært nedslående, sier Knut Fredrik Thorne.