Hopp til innhold

Parasitt kan gi kløende badesommer

Svenske forskere har oppdaget en ny parasitt som ser ut til å ha etablert seg i svenske farvann. Allerede til sommeren kan den skape problemer for badeglade i Norge.

Parasittene fra maneten blir liggende igjen under badetøyet eller i håret, og kan gi røde og kløende blemmer, skriver VG.

Parasitten har kommet med den amerikanske kammaneten som har vært å finne også i norske farvann siden 2006.

I USA er parasitten en plage for badende langs kysten, og utslettet den gir kalles «sea bathers eruption». Man trenger ingen behandling for disse hudirritasjonene, men de kan vare i noen dager.

To forskjellige parasitter

Forskerne ved universitetet i Göteborg er imidlertid ikke sikre på om det er den nordamerikanske parasitten som er oppdaget på kammanet utenfor Svenskekysten. Det finnes nemlig en svensk variant av parasitten også.

- Vi vet fortsatt ikke om denne svenske varianten har den samme effekten som den nordamerikanske parasitten, sier forsker Erik Selander til nrk.no.

At parasitten finner veien til norske farvann i løpet av sommeren er imidlertid ganske sikkert.

- Vi har sett flere tilfeller av denne parasitten ved Strömstad, så man skulle jo tro at den finner veien over grensen, sier Selander.

Upopulær manet

Den amerikanske kammaneten har vært et upopulært innslag etter at arten ble oppdaget i svenske og norske farvann for få år siden.

Les også: Manet-frykt i Iddefjorden

Maneten, som også kalles monstermaneten, har ifølge Selander ingen naturlige fiender. Derfor har forskerne håp om at parasitten som nå er oppdaget, også kan være en bra ting.

- Den er en fiende for maneten, så kanskje den kan hjelpe til å holde kammaneten litt i sjakk, sier Selander.

Les også: