Hopp til innhold

- Fluordebatt ga 18-åringene dårlige tenner

Over 80 prosent av alle landets 18-åringer har hatt hull i tennene. Helsedirektoratet kan ha skylda, mener tannhelsetjenesten i Østfold

Tannhelse

Tannhelsen blant barn og unge blir stadig bedre, men dagens 18-åringer skiller seg ut.

Foto: Colourbox.com

Tannhelsen blant barn og unge blir stadig bedre, men dagens 18-åringer skiller seg svært negativt ut i forhold til andre årskull.

Dette årskullet ble kariusverstingene allerede på slutten av 90-tallet. De hadde dårlige tenner som 12-åringer, 15-åringer og nå også som 18-åringer.

Det viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå.

LES: Kan du pusse tennene?

– Helsedirektoratet kan ha skylda

Direktør for tannhelsetjenesten i Østfold Richard Næss tror det kan ha en sammenheng med fluordebatten på midten av 90-tallet.

– Det blir gjort veldig liten forskning på tannhelsen i Norge, så jeg kan ikke vite nøyaktig hvorfor så mange av dagens 18-åringer har hatt hull. Men det er mulig at grunnen til at dette årskullet skiller seg ut kan ha en sammenheng med helsedirektoratets uttalelser om fluortabletter i 1995, forteller han.

LES OGSÅ:

– Akkurat som fryktet

Helsedirektoratet trakk i 1995 tilbake anbefalingen om bruk av fluortabletter.

Folk som ikke hadde fått spesiell beskjed av tannlegen om å spise tablettene, ble ikke lenger rådet til å bruke fluor utover tannkremen. Dette var en føre var-handling, mener Næss.

– Begrunnelsen var at man ikke visste hva effekten av for mye fluor kunne være. Det skapte nok mer forvirring og frykt enn hva som var ment. Dette var akkurat hva vi i tannhelsetjenesten fryktet, sier Næss og legger til at fluor ikke er farlig.

Nå viser SSBs statistikk at barna rett etter denne debatten har hatt mer hull enn resten av oss.

Ikke overrasket

Helsedirektoratets endrede syn på 90-tallet skapte stor debatt.

Den pensjonerte professoren Frithjof R. von der Fehr ved Odontolgisk fakultet i Oslo gikk ut og sa at han mente helsetilsynet eksperimenterte med tannhelsen til norske barn.

Hadde spådde flere hull, og det fikk han rett i.

– Dette overrasker meg ikke i det hele tatt. Og selv om det er trist at flere av barna i årskullet etter denne debatten fikk hull, gleder det meg litt at jeg hadde rett, innrømmer han.

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

Tannpuss ikke nok

Von der Fehr står fast ved at fluortablettene har en positiv virkning på tennene.

– Jeg har selv barnebarn og ser hvordan de pusser tennene sine. Det går fort unna og det er klart at dette ikke er tilstrekkelig for å forhindre karius.

Professoren tar heller ikke lett på hull i tenner.

– Hvis du først har fått et hull vil tannen være skadet. Med åra kan den også bli sprøere, sier han til NRK.