Hopp til innhold

Ingen tar ansvar for opprydding etter forlist skip

Ti tusen liter olje kan lekke ut, men svenske myndigheter har ikke satt iverk tiltak for å rydde opp etter lasteskipet som sank i Kosterfjorden i juli i fjor.

«Langeland» funnet på 108 meters dyp i Kosterfjorden i Sverige

Tilstanden til MV Langeland er ikke avklart, der den ligger på 108 meters dyp. Både svenske myndigheter og Norges Naturvernforbund i Østfold er enige om at et er et tidsspørsmål før oljen fra MV Langeland vil lekke ut i havet. Ombord er det ti tusen liter olje.

Foto: Kustbevakningen

Naturvernforbundet i Østfold mener svenske myndigheter somler med å få satt igang tiltak rundt lasteskipet Langeland, som sank i naturreservatet i Kosterfjorden i juli i fjor.

Om bord er det ti tusen liter olje, og det er registrert lekkasjer fra skipet.

- Svenskene må komme igang med undersøkelser av skipet snarest. Det første de bør gjøre er å få sjekket oljetankenes tilstand, sier leder i Naturvernforbundet i Østfold, Pål Bugge til NRK.

Les også:

Kosterfjorden

Et enormt redningsapparat ble dratt igang med svenske og norske krefter, da det norske skipet gikk ned i svensk farvann. Ingen av de seks mannskapene ombord er noensinne funnet.

Foto: Pål Bustgaard

Sju måneder uten tiltak

Naturvernforbundet i Østfold mener svenske myndigheter har godt nok utstyr for å kunne gjøre en grundig kontroll av MV Langelands tilstand, hvis det er vilje til det.

- Vi vet at rust kommer før eller siden. Derfor er det viktig at de kommer igang med undersøkelsene i år, sier Bugge.

Han sier det finnes miniubåter på Tjärnö Marinbiologiske Institutt, og at det ikke kan være utstyret det skorter på.

- Hadde det vært vilje til å se på dette, så hadde de satt igang for lenge siden, sier lederen i Naturvernforbundet i Østfold.

Han synes det er bekymringsfullt at Langeland-saken ikke er avklart etter at skipet sank for sju måneder siden.

- Særlig er jeg skeptisk fordi skipet ligger i Sveriges første marine nasjonalpark. Farvannet grenser opp mot Hvaler nasjonalpark, også den åpnet i fjor, sier Bugge.

MS Langeland

MV Langeland var en 70 meter lang tørrlastebåt og veide 2.500 tonn. Den var på vei fra Sverige til Moss med stein da den under kraftig uvær fikk slagside og forliste i Kosterfjorden den 31. juli i 2009.

Foto: Myklebusthaug Management

Forvirring om ansvar

Langeland fikk slagside og sank med et mannskap på seks på 108 meters dyp i Kosterfjorden.

Det som er helt klart er at skipet ikke skal heves.

Svenske myndigheter har ikke avklart ansvarsforholdene internt mellom kommune, län og staten. Derfor har saken dratt ut i tid.

- Det er helt klart at denne saken har tatt alt for lang tid. Årsaken er uklar svensk lovgivning på dette området. Det er usikkert hvem som egentlig er tilsynsmyndighet for skipet, sier Ulrica Samuelsesson, enhetssjef i miljøskydds- og vattenvårdsenheten i Västra Götalands län til NRK.

Les også:

Tre parter - ingen avklaring

Fysisk ligger Langeland på bunnen i Tanum kommune.

Men både Västra Götalands län og staten er inne i bildet. Derfor er det full forvirring om hvem som har ansvar for det sunkne skipet.

- Jeg forstår kritikken, som nå kommer. Nå skal vi innom kort sette ned foten og få en avklaring på denne saken, sier Ulrica Samuelsesson.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.