Hopp til innhold

Gransker dødsbomben i Afghanistan

Forsvaret undersøker ulykken som kostet den norske soldaten Claes Joachim Olsson livet.

Ulykkesstedet i Afghanistan

Forsvaret har tirsdag kveld frigitt bilder fra stedet hvor panservognen kjørte på en veibombe. Bildet viser stedet hvor bomben eksploderte.

Foto: Forsvaret

Det er oberstløytnant Bjørn Robert Dahl som leder undersøkelseskommisjonen som er oppnevnt for å finne ut hva som skjedde mandag da Claes Joachim Olsson fra Fredrikstad ble drept av en veibombe i Afghanistan.

– Skal finne hendelsesforløpet

Han reiste fra Gardermoen tirsdag kveld sammen sammen med tre tekniske eksperter. En av dem er ekspert på hjemmelagde bomber. De to andre har spisskompetanse på pansrede kjøretøyer og på den type stormpanservogn som ble brukt da bomben ekspoderte.

Dahl forteller at det er sjefen for Forsvarets Operative Hovedkvarter som har nedsatt undersøkelseskommisjonen.

– Vi er gitt i oppdrag å reise til Afghanistan og se på hva som skjedde og hvordan det skjedde. Vi skal forsøke å fremskaffe et hendelsesforløp og en kronologi for den ulykken som så tragisk fant sted mandag morgen, sier han.

Ulykkespanservognen i Afghanistan

Slik så panservognen ut etter bombeeksplosjonen.

Foto: Forsvaret

– Prøver å redusere fremtidig risiko

Dahl forteller at det er vanlig prosedyre i Forsvaret å undersøke slike ulykker.

– Det er normalt ved hendelser og ulykker i Forsvaret at man ønsker å gå inn på hendelsesforløpet. Dette er en normalprosedyre, og grunnen til det er å se hva man kan lære for å redusere fremtidig risiko. På bakgrunn av de funn vi forhåpentligvis gjør skal vi forsøke å finne ut om Forsvaret kan forbedre prosedyrer for å redusere mulighetene for tilsvarende hendelser i fremtiden, sier han.

Om det praktiske arbeidet som ligger foran ham, sier Dahl at han først vil orientere seg om oppdraget de norske soldatene var med på da veibomben eksploderte og hvordan det var tenkt løst.

– Håper å være ferdig innen to uker

– De opplysningene får vi fra den militære ledelsen i Afghanistan, og etter hvert som vi kommer ned i kronologien og nærmere hendelsen, vil vi også snakke med personell som var på stedet for å få mer detaljer. Det handler da om hvilke formasjoner de kjørte i, hva som skjedde forut for hendelsen, om det var ting man så og så videre. Vi må sette sammen et detaljert bilde og på bakgrunn av det bildet se hva vi kan trekke ut av informasjon som kan brukes videre, sier han.

Han anslår at oppdraget kommer til å ta et par uker.

– Vi håper at vi skal være klare i løpet av et par uker med en rapport som skal overlevere til oppdragsgiveren vår, som er Sjefen for Forsvarets Operative Hovedkvarter