Hopp til innhold

– Dumt med webkamera på barnerom

– Det er lurt å ha PC og webkamera plassert slik at foreldrene kan se hva barna gjør på nettet, ifølge organisasjonen Barnevakten.

Barn som surfer på nett

Ofte er det når flere parter har kamerakontakt på nettet at blotting og lignende ting kan skje. Derfor bør PC og webkamera til bruk for barn helst plasseres i fellesrom i hjemmet.

Foto: hoyasmeg/Flickr.com/Creative Commons

En 37 år gammel mann fra Sarpsborg er siktet for å ha blottet seg for en 12 år gammel jente via webkamera på internett.

Ifølge politiet utga mannen seg for å være en jevnaldrende av jenta før han blottet seg for henne.

– Viktig å bevisstgjøre barna

Øystein Samnøen

Øystein Samnøen mener at foreldre bør prate med barna sine om internettbruk.

Foto: Barnevakten.

Daglig leder i organisasjonen Barnevakten Øystein Samnøen mener at foreldre stort sett ikke bør overvåke sine barn når de er på nett, men i stedet veilede dem.

– Jeg synes det er viktig å veilede barna i stedet for å overvåke dem, for å gjøre dem til bevisste brukere. Og jeg tror det er viktig og riktig at vi foreldre snakker med barna våre om trygg bruk av nettet og bevisst bruk av nettet, og en viktig ting for oss foreldre er nok å invitere barna våre til å prate med oss dersom de opplever noe som de synes er trist eller ubehagelig, sier Samnøen.

– Lurt å ha PC og webkamera i fellesrom

I tillegg bør foreldrene sørge for at de får fulgt med litt på hva som foregår når barna er på nettet.

Ikke minst gjelder det ved bruk av webkamera, for ofte er det ved kamerakontakt på nettet at eksempelvis blotting kan skje.

– Det som kan være lurt er å tenke gjennom hvor i hjemmet vi plasserer PCer koblet til nettet og ikke minst webkameraer. Min anbefaling er at det i utgangspunktet står i fellesrom dersom det er praktisk mulig hjemme. Slik blir det lettere for foreldre å oppdage dersom noe uventet og utrivelig skulle skje, sier Samnøen.

Barnevaktens råd til foreldre når det gjelder barn og webkamera er som følger:

  • Tenk gjennom plasseringen av webkamera. Det kan være lurt å plassere webkamera i åpne rom fremfor å plassere webkamera på barnerommet. Dermed blir det lettere å følge med på barnas bruk.
  • Dersom du har tenåringer i huset? Snakk sammen om ansvarlig bruk av kameraet. Andre kan misbruke personlige bilder eller videoopptak gjort gjennom webkameraer. Husk at bilder på nettet kan leve lenger enn ungdommens kjæresteforhold.
  • Snakk med barnet om at andre kan gjøre videoopptak av opptredener foran kameraet. Man bør derfor ikke gjøre noe foran et webkamera som man ikke ønsker at hele verden skal kunne se etterpå.
  • Snakk med barnet om hva det gjør dersom fremmede tilbyr gaver for å få foto, eller ønsker å møte barna.
  • En voksen må være med dersom barnet vil møte noen i virkeligheten som det har truffet på nettet.
  • Slå av kameraet når det ikke er i bruk.
  • Inviter barnet ditt til å prate med deg dersom det opplever noe ekkelt eller skremmende på nettet.

Andre råd finner du her: