Hopp til innhold

Ofrer lakken for å slippe bompenger

Stadig flere bilister som krysser grensa ved Svinesund legger seg ut i autovernet for å unngå bompenger.

Bompenger

For ikke å bli fanget av overvåkningskameraer kjører bilister langt til venstre for bomstasjonen.

Noen ganger ender det med et lite møte med autovernet - og en lakkeringskostnad på bilen som overgår de 20 kronene man sparer ved å snike i bommen.

– Det er nok noen som har fått noen ekstra bulker - kun for å spare 20 kroner, sier Jeanette Begby fra Group 4 Security.

Se video: Sniker på Svinesund

Bomstasjon Svinesund
Foto: NRK

Setter opp kjegler

Bomselskapet har ved flere anledninger prøvd å lage hindringer for dem som kjører ulovlig , uten at de har lykkes noe særlig med det.

– Vi har satt opp kjegler for å hindre bilister i å kjøre ulovlig. De kan flyttes på og det hender bilistene flytter disse bevist for å slippe å betale avgift.

Begby forteller at Vegvesenet har vært på stedet og gjort målinger for å finne ut om det går an å gjøre noe med veiebredden - men de har konkludert med at det ikke lar seg gjøre.

– På grunn av bred transport er det ikke noe vi fysisk kan gjøre. Derfor er det besluttet at kjegler er det enkleste og mest effektive, forteller Begby.

Svinger også unna på gamle Svinesund

Ved den gamle Svinesundsbroa er også "bom-sniking" et problem. I følge Begby er det de som kjører der oftest som sniker mest.

– Det er nok de faste som vet hvordan dette skal gjøres, sier Begby.

Bomstasjon, gamle Svinesund bru
Foto: Rainer Prang / NRK

Finn Gunnar Melbøe har gått flere turer i området ved den gamle bomstasjonen, og han har flere ganger observert hvordan bilister unngår bommen.

– De kjører av veien litt overfor bomstasjonen. Så kjører de over en gressplen og inn på veiene igjen. Det er kanskje litt vanskelig nå som det er så mye snø, men jeg har sett det skje, sier han til NRK.no.