Hopp til innhold

Gigantkontrakt til Nexans

Nexans Norway skal levere kraftsjøkabler for 100 millioner euro til verdens største vindpark offshore.

Nexans, Halden

Kablene skal produseres ved Nexans' fabrikk i Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

Den nye kontrakten innebærer at Nexans Norway skal utvikle, produsere og levere undersjøiske kraftkabler som skal knytte London Array-vindpark til det britiske strømnettet.

Kablene skal produseres ved Nexans’ fabrikk i Halden.

Les også:

Nexans skal levere to av kablene i 2011 og to i 2012, alle som hele lengder, fra Nexans' fabrikk i Halden. Kablene vil også inneholde fiberoptiske elementer produsert ved Nexans' fabrikk i Rognan.

I tillegg omfatter kontrakten tilleggsutstyr som reparasjonsskjøter og termineringer.

Saken fortsetter under bildet.

Offshore-vindpark

Det er en offshore-vindpark av denne typen som skal bygges utenfor England. Bildet er fra Horns Rev i Danmark, som også Nexans har levert kabler til.

Foto: Nexans

Verdens største offshore-vindpark

Konsortiet DONG Energy, E.ON og Masdar er nå i gang med å bygge verdens største offshore-vindpark ved utløpet av Themsen. Parken skal bygges på et 233 kvadratkilometer stort område omtrent to mil utenfor kysten av Storbritannia.

Byggingen er delt inn i to faser: Den første fasen på 630 MW omfatter 175 vindmøller og er forventet ferdigstilt og i drift i løpet av 2012. Den andre fasen vil øke kapasiteten til totalt 1000 MW, nok til å forsyne rundt 750 000 britiske husstander med strøm.

- Denne nye kontrakten er et resultat av Nexans’ mangeårige arbeid i offshore-vindbransjen generelt, og i Storbritannia spesielt, sier sier administrerende direktør Krister Granlie i Nexans' Umbilicals & Submarine High Voltage Business Group.

- Med denne storkontrakten er vi glade for å nok en gang kunne demonstrere Nexans' evne til å levere viktige kabelløsninger som muliggjør en bedre infrastruktur for vindparker, sier han.

- Har tredoblet markedsandelen

- Verdensledende prosjekter som London Array viser hvorfor Storbritannia for tiden blir betraktet som en av pådriverne innenfor offshore-vindkraft, og vi er svært stolte av å samarbeide med noen av de fremste utviklerne på dette dynamiske markedet om dette prestisjefylte prosjektet, sier Granlie.

I løpet av de fire siste årene har Nexans tredoblet sin andel av vindparkmarkedet, som nå utgjør rundt 15 prosent av selskapets totale salg av høyspentkabler.