Hopp til innhold

Narkosmugler fikk 11 års fengsel

Tysker tatt med ti kilo kokain og heroin gjemt i reservehjulet. Politiet mener å ha sprengt en narkoliga.

Det store beslaget ble gjort på Svinesund i september i fjor.


LES: Sailor snuste frem 30 kg narkotika

– Uvanlig tungt hjul

Tollerne reagerte på tyskerens mistenkelige adferd i tollkontrollen og besluttet å ta bilen og mannen med inn til en grundigere kontroll.

Der ble det raskt klart at bilens reservehjul var uvanlig tungt og etter en nærmere granskning fant tollbetjentene store mengder narkotika gjemt inne i hjulet.

1,3 kilo heroin og 8,9 kilo kokain ble den endelige fangsten.

I forrige uke ble mannen, som er i slutten av 50-årene, dømt til fengsel i elleve år.

– I skjerpende retning har retten lagt vekt på at operasjonen har et profesjonelt preg. Det legges også vekt på at det det dreier seg om et stort antall brukerdoser og at spredningsfaren derfor er stor, står det i dommen fra Halden tingrett.

Mistenker flere smuglerturer

Beslaget har også ført til opprullingen av det politiet mener er et organisert narkosmuglingsnettverk i Tyskland.

Politiet tror mannen er kurér og at han tidligere har hatt flere turer til Norge. Mannen sier selv han har vært på ferie, men utskrift av telefontrafikk og hotellbestillinger gjør at politiet mener hensikten med turene var å smugle.

Norsk politi har ikke klart å avdekke noe mottakerapparat her til lands, men tysk politi har arrestert en annen mann som mistenkes å være oppdragsgiver eller mellommann i saken.

Han er allerede dømt til fengsel i tre år og ni måneder for ulovlig innførsel av det samme narkotikapartiet.

Ble ikke trodd

Halden tingrett fester ingen lit til forklaringene til kuréren.

Mannen nekter for å ha visst at det var narko i bilen og kort tid etter han ble tatt ga han med tre forskjellige forklaringer på hva hensikten med turen til Norge var.

– Retten finner det videre «bevist hinsides enhver rimelig og fornuftig tvil» at han visste hva slags virksomhet han deltok i og at han har vært klar over hva han transporterte, slås det fast i dommen.