Hopp til innhold

Valpene får leve

De åtte smuglerhundene som ble beslaglagt i Østfold tidligere i uken, blir ikke avlivet. - Valpene skal tilbake til Ungarn, sier seksjonsleder Tor Olav Aas i Mattilsynet.

Les også: Smuglerbande solgte miniatyrhunder

Åtte valper av forskjellige raser sitter for øyeblikket i isolat. Valpene skal ha blitt smuglet inn i landet for å bli forsøkt solgt til nordmenn.

Det dreier seg om miniatyrhunder av rasene chihuahua, mops og yorkshire terrier.

Fem ungarere dømt

Politiet i Halden har denne uken pågrepet fem ungarere i forbindelse med smugling av miniatyrhunder inn i Norge. Så mange som 34 valper kan ha blitt smuglet inn i landet.

Fredag ble den antatte hovedmannen dømt til 30 dagers ubetinget fengsel. En annen mann ble dømt til fengsel i 24 dager, mens tre andre har fått bøter på opptil 10.000 kroner.

Les mer: Ubetinget dom for hundesmugler

- Skal flys til Ungarn

Det har vært uaktuelt å holde valpene i karantene, fordi det ikke tillates for valper under seks måneder. Valpene risikerte derfor å bli avlivet dersom det ikke lot seg gjøre å sende de tilbake til opprinnelselandet.

Men nå har en organisasjon som omplasserer hunder tilbydt seg å hjelpe de åtte valpene. Hundene blir derfor sendt til Ungarn i løpet av kort tid.

- De sendes med fly sannsynligvis i løpet av neste uke, sier Tor Olav Aas i Mattilsynet.

Valpene ble solgt

Valpene selges for mellom 10 000,- og 20.000 kroner. Men selv om Mattilsynet fikk inn disse åtte valpene frykter atlså politiet i Halden at 24 valper til er smuglet inn i landet av den såkalte smuglerbanden.

Ifølge Tor Olav Aas i Mattilsynet selges hundene på bensinstasjoner, parkeringsplasser og fra biler, uten at selgerne kan vise frem stamtavler.

– Folk som kjøper slike hunder, har et stort ansvar. De bør i stedet ringe Mattilsynet og ikke kjøpe noen hund, sier Aas. Han håper flere av smuglervalpene kommer til rette.