Hopp til innhold

Strikkhopper-refs for politikere

Mannen bak strikkhopp-prosjektet på Svinesund mener Halden kommune er næringsfiendtlig og somler bort gode initiativer.

Gamle Svinesund bru

Midnight Sun Bungee Team tror det kan bli gjort 5 000 hopp fra Svinesunds gamle bru hvert år. Hoppsesongen skal vare fra april til og med september, om strikkhopp-ivrige får det som de vil.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden kommune refses av initiativtakeren til strikkhopping fra den gamle Svinesundbrua.

- Med nærmere fem tusen hopp fra Svinesundbrua årlig, vil strikkhopping føre til mye mer turisme for Halden, men lokale politikere skjønner ikke potensialet det ligger i dette, sier Petter Kvalsvik i Midnight Sun Bungee Team, som har jobbet i flere år med Svinesund-prosjektet.

Les også:
Myker opp forbud mot strikkhopp
Ny strikkhoppvurdering på Svinesund
Nei til strikkhopp på Svinesund
Gir ikke opp strikkhoppanlegg
Strikkhopping blir stortingssak

Svinesundbruene

Petter Kvalsvik mener geografien ved Ringdalsfjorden (bildet), Svinesundsbruenes sentrale beliggenhet, i kombinasjon med strikkhopping ved den gamle brua vil være med på å tilføre Halden ny turisme.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Tafatt kommune

- Det er seks år siden jeg første gang tok kontakt med Halden kommune, og det gikk flere år etter dette før kommunen endelig sendte et brev til Samferdselsdepartementet, og støttet opp om strikkhoppings-prosjektet på den gamle Svinesundbrua, sier Kvalsvik som har hatt løpende kontakt med administrasjon og ordfører gjennom disse årene, både skriftlig og muntlig.

Han mener Halden kommune viser tafatthet i saken, i motsetning til i Etne kommune i Hordaland.

I Etne har lokale politikere i løpet av et år presset frem et prøveprosjekt hos Samferdselsdepartementet som startet den 21. juni i år.

Allerede har det vært utført 700 hopp fra Trolljuv bru i Etne, og det skjer uten at dette har vært markedsført noe sted, ifølge Kvalsvik.

Båt under Svinesundsbruene

Med utspring under den gamle brua fra norsk side (t.v.), mener Midnight Sun Bungee Team at argumentene om at trafikken forstyrres av strikkhopperne ikke er reell.

Foto: Rainer Prang / NRK

- At ikke Østfold-politikere og lokale politikere fra Halden greier å kjempe frem en sak som helt åpenbart er positivt for kommunen, er ikke noe annet enn en skandale, sier han.

Skaper arbeidsplasser

Petter Kvalsvik viser til prøveprosjektet i Etne og til strikkhoppingen på Rjukan, der det begge steder er stor tilstrøming både av hoppere og skuelystne.

- På Rjukan har det vært hoppet fra en privateid bru siden 1998. I fjor passerte de 2 500 hopp, og de har hatt en økning hvert år siden oppstarten, sier han.

Midnight Sun Bungee Team ser for seg nærmere 5 000 hopp på den gamle Svinesundbrua. Sesongen skal vare fra april til og med september hvert år.

- Dette er hovedinnfallsporten til Norge. Svinesundbruene er godt kjent og sentralt beliggende. Med aktivitetene rundt strikkhoppingen, og de spinoff-aktivitene som kommer i tillegg, snakker vi om 10-15 nye arbeidsplasser innen turistnæringen i Halden, sier Petter Kvalsvik.

Myker opp strikkhopp-forbud

Liv Signe Navarsete

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) myket opp strikkhopp-forbudet på bruene i 2009.

Foto: NRK

Samferdselsdepartementet har tidligere i år gitt Vegdirektorat i oppdrag å å lage en utredning, som kan gi grunnlag for å tillate strikkhopp fra veibruer på det norske riksveinettet.

I 2008 sa samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) bestemt nei til både strikkhopp fra den gamle Svinesundsbrua og andre norske veibruer, men allerede året etter ble døra åpnet litt på gløtt, og Etne-prosjketet ble igangsatt.

- Prøveordningen med strikkhopp fra Trolljuv bru på den gamle riksveien langs Åkrafjorden i Etne kommune i Hordaland kom i stand etter sterkt lokalpolitisk engasjement, i motstening til i Halden, sier Petter Kvalsvik.

Midnight Sun Bungee Team håper å kunne forlenge prosjektet, som har gitt Etne svært mange tilreisende, og kanskje doble antallet hoppere allerede i 2010.

- Vil hjelpe strikkhoppere

Halden Arbeiderpartis varaordfører Wenche Olsen stiller seg uforstående til kritikken fra Midnight Sun Bungee Team.

- Vi har aldri vært negative til dette, snarere tvert imot. Da Midnight Sun Bungee Team ville starte hoppingen fra brua, sendte vi en anbefaling til Samferdselsdepartementet. Jeg forstår ikke denne kritikken, sier Olsen til NRK.

Petter Kvalsvik på sin side mener Halden kommune har forholdt seg passive i saken på tross av mange henvendelser. Han synes den treige saksbehandlingen er en næringsfiendtlig holdning fra Halden kommunes side.

- Jeg synes Petter Kvalsvik skal ta kontakt med oss i den politiske ledelsen. Om vi sammen kan gjøre noen innspill i denne saken er vi positive til det, sier Wenche Olsen.

- Norges flotteste strikkhopp-bru

- Den gamle Svinesundbrua er som bygget for strikkhopping, og er den mest egnede brua på alle måter for dette formålet i hele kongeriket, sier Kvalsvik.

Det er "tak over" hopperne, idet den 12 meter brede veibanen dekker over utspringspunktet. I tillegg foregår hoppingen på undersiden av brua, uten sjenanse for trafikken.

- Det er en kort bru og den er helt ideell under de fleste forhold å drive strikkhopping fra, sier Petter Kvalsvik, som mener hopping for grupper og enkeltpersoner også vil ha en betydning som publikumssport.

- Dette er et fantastisk område, og med strikkhoppere fra brua, så vil dette være spektakulært å kunne markedsføre for Halden som turistby, sier Petter Kvalsvik.

Strikkhopp

Midnight Sun Bungee Team tror det kan bli spektakulært og populært med strikkhopp fra den gamle brua.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX