Hopp til innhold

Dykkersjef dømt etter dødsulykke

En 46 år gammel dykkersjef er dømt til 30 dagers betinget fengsel og 25 000 kroner i bot etter en dødsulykke ved Borregaards kraftstasjon.

Dykkerulykke ved Sarpsfossen

En 35 år gammel dykker døde under en inspeksjon av en undervannstunnel til Borregaards kraftstasjon ved Sarpsfossen.

Foto: NRK / NRK

En 35 år gammel dykker døde under en inspeksjon av en undervannstunnel til Borregaards kraftstasjon ved Sarpsfossen.

Ulykken skjedde 20. februar i 2007.

Nektet straffskyld

Etterforskningen av ulykken viste at det var frost eller ising i luftventilen til dykkermasken og problemer med å skifte til reservemasken som gjorde at 35-åringen fra Rygge døde av drukning.

Nå er dykkerens sjef dømt for to brudd på Arbeidsmiljølovens bestemmelser. Han er frikjent for et av tre punkter i tiltalen.

Aktor Dag-Fredrik Reymert gikk selv inn for frifinnelse for det tredje punktet i tiltalen.

Forsvarer Thorer Ytterbøl har tidligere gjort det klar overfor NRK at den tiltalte ikke erkjente straffeskyld etter tiltalen.

- Han mener han ikke har gjort noe straffbart. Men han beklager selvsagt at ulykken skjedde, sa Ytterbøl til NRK Østfold.

Skulle vært reservedykker

Ifølge tiltalen hadde arbeidsgiveren ikke sørget for at det var en reservedykker iført dykkerutstyr til stede, som kunne ha assistert i nødsituasjonen.

Det vises også til at det ikke var utarbeidet en plan for beredskap ved bemannede undervannsoperasjoner, og at pustegassen som ble brukt, ikke var av god nok kvalitet.