Hopp til innhold

- Ikke behov for granskning

Venstre fremmet forespørsel i kommunestyret om Halden kommune burde granskes av eksterne i jakt på mulig politisk korrupsjon.

Halden kommune rådhuset

I Halden kommunestyre ble det torsdag stilt spørsmål om et organ, med kompetanse på politisk korrupsjon, burde gjennomføre en grundig gransking av Halden kommune, slik at uklarheter og rykter om uheldige koblinger avsannes.

Foto: Rainer Prang / NRK

Venstres Geir Helge Sandsmark tok opp saken om ekstern granskning av Halden kommune i kommunestyret sist torsdag.

- Fra tid til annen, og altfor ofte, dukker det opp uheldige historier om Halden kommune. Det dreier seg om de forskjelligste forhold fra ansettelser, oppsigelser, tildeling av oppdrag og andre forhold, sier Sandsmark, som mener alle skriveriene rundt Halden Arbeiderblad den senere tid har aktualisert en granskning ytterligere.

Les også:
Brøt anbudsregler
Erstatningskrav etter anbudsflause

- Uheldige koblinger

Geir Helge Sandsmark, Venstre Halden

Venstres Geir Helge Sandsmark mener det er vanskelig å avgjøre om det er uheldige koblinger innen halden kommune, og at saker bør granskes eksternt.

Foto: Kjetil A. Berg

Geir Helge Sandsmark har studert de mange bloggkommentarene og leserbrevene, som er kommet den senere tid etter at styret i Halden Arbeiderblad har bedt ansvarlig redaktør og administrerende direktør i avisen om å vurdere stillingene sine.

Mange av kommentarene i blogger og leserbrev peker på uheldige politiske bindinger i kommunen, slik Venstre-politikeren ser det.

- På folkemunne knyttes disse til en uheldig kultur i forholdet mellom politikere og kommuneadministrasjon. For de fleste av oss, inkludert undertegnede, er det vanskelig å avgjøre om disse sakene skyldes slett saksbehandling eller har utspring i uheldige koblinger mellom politikk, administrasjon og næringsliv, sier han.

Les også:
Vil ha tips mot korrupsjon

Saker blir ikke kontrollert godt nok

Geir Helge Sandsmark mener manglende åpenhet, tilbakehold av informasjon, og sparsomhet med kommentarer i det offentlige rom fra den politiske posisjonen, forsterker usikkerhet og eventuelle mistanker rundt slike forhold.

- Problemet er at det er litt for mange slike saker i Halden, og altfor mange blir aldri fulgt opp eller kontrollert, sier han.

Torsdag stilte Sandsmark sin forespørsel i kommunestyret rundt forhold han mener er uheldige for Halden kommune:

" Kan ordføreren bidra til at et uavhengig organ, med kompetanse på politisk korrupsjon, gjennomfører en grundig gransking av Halden kommune, slik at vi får ryddet opp i det som trenger opprydning, og avsannet det som måtte være ubegrunnede mistanker om uheldige forhold? "

- Nei til granskning

ARKIVFOTO: Per Kristian Dahl (t.v.) og Per Egil Pedersen

ARKIVFOTO. Halden-ordfører Per Kristian Dahl (t.v.) tok avstand fra Sandsmarks påstander og rådmann Per Egil Pedersen (t.h.) mente påstandene var grunnløse.

Foto: Kjetil A. Berg

Halden-ordfører Per Kristian Dahl (Ap) avviser at det er behov for en gransking av kommunen, og han likte ikke momentene i Sandsmarks forespørsel.

- Jeg synes de var på kanten, og jeg vil ta avstand fra dem. Å komme med slike påstander uten at det medfører riktighet, sier Per Kristian Dahl til NRK.

Han forteller at også rådmannen, Per Egil Pedersen, som satt ved siden av ordfører da spørsmålet ble fremmet, reagerte.

- Rådmannen mente at dette var påstander som var fullstendig grunnløse, sier Dahl.

Sandsmark kvitterer med at ingen har anklaget noen om noe som helst.

- En gransking handler om å bringe på det rene om noe har skjedd eller ikke, og kan like gjerne ende med en renvaskelse, sier Venstre-politikeren.