Hopp til innhold

Ja til hytter på Hankø

Planutvalget bestemte seg før helgen. Til mandag kommer klagen fra naboene.

Video nsps_upload_2009_4_17_18_24_20_3317.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ja til hytteutbygging i Husebukta på Hankø. Det sa planutvalget i Fredrikstad torsdag kveld

Skal klage

- Vi kommer til å klage på vedtaket. Hytteutbyggingen er et stort inngrep og vi mener man bør bruke litt mer tid. Vilkårene er uklare, så Miljøverndepartementet må inn å presisere, sier Eilev Pettersen i Vikane Vel til NRK.

Pettersen og de andre motstanderne har lenge kjempet mot en utbygging i Husebukta på Hankø. Også Ari Behn, prinsesse Märtha Louise og filmregissør Harald Zwart, som har hytter på Hankø, har tidligere engasjert seg i saken.

- Jeg mener at Østfold-kysten er bygget ned nok. Vi har brukt nok svette bare på å få fjernet de hindrene som allerede er satt opp, sa Zwart til NRK da saken stormet som verst.

Miljøverndepartementet sa ja

De steile frontene ble brutt i fjor vår, da Miljøverndepartementet sa ja til utbygging av 40 hytter i Husebukta på Hankø.

LES: Märtha og Ari tapte byggekampen

Vilkåret var at det bygges hytter for utleie, ikke salg.

Husebukta

40 hytter i Husebukta på Hankø er stridens kjerne.

Foto: Camilla Næss/NRK

Departementet mente at prosjektet ideelt sett ikke er ønskelig i forhold til det nasjonale målet om å unngå bygging i 100-metersbeltet, men at saken står i en "noe spesiell stilling".

Departementet vektla blant annet at planforslaget har blitt endret underveis, slik at hensynet til allmennheten har blitt bedre ivaretatt.

Tror på brudulje

Tre av representantene i planutvalget stemte for å utsette behandlingen, og be departementet komme med en mer utfyllende kommentar, men fikk åtte stemmer mot seg.

LES OGSÅ: Miljøverndepartementet til Hankø

Eilev Pettersen tror uansett ikke at leie eller eie-situasjonen er avklart - og frykter fremtiden vil bringe en brudulje, ikke ulik den rundt rorbuene på Skjærhalden.

- Vi har sett det tidligere. Ting klarer ikke å driftes og det ender med at man må selge seg ut for å realisere prosjektet, sier Pettersen.

Striden rundt utbyggingen i Husebukta har pågått lenge.

LES OGSÅ: Strandsonesaker bør høyere opp

Henning Forsberg, er eier av Hankø Fjordhotell og en av utbyggerne i Husebukta. Han var svært fornøyd da Miljøverndepartementet vendte tommelen opp i fjor.

- Det er en lettelsens og gledens dag og en seier for lokaldemokratiet. Dette betyr veldig mye for Hankø, som har vært en destinasjon i 130 år, sa Forsberg til NRK da.

Miljøverndepartementet på befaring i Husebukta.

Representanter fra Miljøverndepartementet har tidligere vært på befaring i Husebukta.

Foto: Camilla Næss/NRK