Hopp til innhold

Dobbelt så høye bøter skjærtorsdag

Norsk og svensk politi tar alle midler i bruk for å hindre fyll og bråk skjærtorsdag.

Strømstad på skjærtorsdag
Foto: Espen Evensen

I flere år har politiet i Halden og Strömstad hatt hendene fulle skjærtorsdag og langfredag.

Strømmen av nordmenn over grensen har til dels skapt kaostilstander i begge byene, med mye fyll og en lang rekke ordensforstyrrelser.

LES: Blir ikke kvitt norskefylla

LES OGSÅ: - Dette er skikkelig påskefeiring

For første gang startet norsk og svensk politi i fjor et samarbeid for å forebygge bråket, og i år blir altså samarbeidet videreført.

- Politisamarbeidet vi hadde med svenskene i fjor var svært vellykket. Derfor viderefører vi dette også i år, sier ordenssjef Ivar Prestbakken ved Halden politistasjon i en pressemelding.

Dobbelt så dyrt

Et av tiltakene som skal forebygge ordensforstyrrelser er høyere bøtesatser disse to dagene.

Dermed vil det koste 4000 kroner å bli tatt for drikking på offentlig sted, og 8000 kroner om man blir tatt for ordensforstyrrelse. Å ikke rette seg etter politiets pålegg eller nekte å oppgi personalia kommer til å koste 10 000 kroner.

- Vi ønsker folk velkommen til Halden, men forventer samtidig at de ikke lager bråk eller er til sjenanse. Vi kommer til å praktisere nulltoleranse for lovbrudd, sier ordenssjef Prestbakken.

- Dempende effekt

Politisjefen i Strømstad, Henric Rörberg, skryter av samarbeidet med norske kollegaer.

LES: Vellykket politisamarbeid

- At norsk politi var til stede i Strømstad hadde utvilsomt en dempende effekt. Det var også til stor hjelp for oss å ha en norsk politimann tilstede i arresten i Strømstad, ikke minst med tanke på at det ble mye enklere å kontrollere personalia på norske borgere, sier Rörberg.

Henter inn forsterkninger

Strømstad forbereder politiet seg til skjærtorsdag blant annet ved å hente inn forsterkninger fra hele regionen. En egen innsatssjef fra Gøteborg kommer til byen for å lede politistyrkene.

LES OGSÅ: Vil stenge norske-fylla ute

- Et annet tiltak er at Systembolaget også i år stenger skjærtorsdag. For to år siden så vi tendenser til at folk samlet seg ved Systembolaget utenfor byen, og det var tilløp til bråk. I fjor opplevde vi god effekt av at Systembolaget stengte, forteller politisjef Henric Rörberg.