Hopp til innhold

Vil stenge norske-fylla ute

Strømstad kommune har besluttet å holde begge byens polutsalgt stengt skjærtorsdag.

Tradisjonen med at nordmenn reiser til Strømstad for å handle og kose seg på skjærtorsdag er gammel.

Men år for år har fyll og vold vært et økende problem i Strømstad under skjærtorsdagsfeiringen, og i år stenges begge Systembolagets utsalg, slik det med stort hell ble gjort i 2008.

Les også:
Bytter ut sprit med hornmusikk
Mye politi til Strømstad skjærtorsdag
Blir ikke kvitt norskefylla
Færre pågripelser i Strømstad

Full fyllearrest

RÅNING I STRÖMSTAD

Nordmenn viser seg fra sin aller, aller beste side, når de besøker våre svenske naboer i Strømstad på skjærtorsdagene.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Nordmenn har fri på skjærtorsdag, men i Sverige er det vanlig arbeidsdag.

Skjærtorsdagsfeiringen for 25 år siden var en familiedag, der tusener av nordmenn kom til byen for å handle og hygge seg.

Med årene har mange tørste, unge nordmenn gjort inntog i Strømstad skjærtorsdag, og dette har resultert i regelrette gateslag mellom fulle ungdommer og svensk politi.

Fra hele Vest-Sverige har politiet de siste årene samlet en stor styrke for å kunne håndtere fulle nordmenn, og hester, hunder og helikoptre har vært satt inn for å sikre liv og eiendom.

Årlig er et sted mellom 25-50 nordmenn plassert i fyllearrest i Strømstad til tørk etter utagerende adferd på skjærtorsdagen.

Roligere 2008

Skjærtorsdag i Strömstad

Omlegging av trafikmønsteret i sentrum av Strømstad bidro ikke nok til mindre bråk, vold og hærverk i Strømstad, og polutsalgene i byen ble for første gang stengt skjærtorsdag i 2008.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Etter flere år med endringer av trafikkmønsteret, slik at færre biler fikk slippe inn til sentrum, men uten at fyll og mye bråk ble særlig redusert, bestemte Strømstad kommune seg i 2008 for å stenge begge byens polutsalg skjærtorsdag.

- Det ble en del roligere på skjærtorsdag i fjor, sier Strømstads ordfører Ronny Brorsson til NRK.

Han tror de som ønsker å drikke seg fulle skaffer seg drikkevarer forut for selve skjærtorsdagen, men han mener signalet som ble gitt før påsken i fjor var verdifullt.

Ronnie Brorsson, ordfører Strømstad

- Vi ønsker nordmenn velkommen, men en del av det vi har opplevd her på skjærtorsdagene har ikke vært særlig hyggelig, sier Strømstads ordfører Ronnie Brorsson.

Foto: Strømstad kommune

- Det vi sendte ut signal om ved å stenge polutsalgene førte til en reduksjon i antallet bråkmakere, som trolig dro andre steder enn hit, sier han.

- Handler mest før skjærtorsdag

- Vi tar det til etterretning at Strømstad kommune har bestemt at vi skal holde stengt, sier sjefen for Systembolaget i Oslovägen i Strømstad, Martin Englund, til NRK.

Han ønsker ikke å gi noen kommentar til hvor stor omsetning de to utsalgene i byen går glipp av, når de holdes stengt på skjærtorsdagen.

- Skjærtorsdag er bare en av flere handledager i påsken, og vi omsetter mye mer på enkelte av de andre dagene enn skjærtorsdag, sier han.

De ansatte på de to Systembolags-utsalgene i Strømstad vil i følge Englund bli lånt ut til andre utsalg, som kan ha behov for å styrke mannskapsstyrken på skjærtorsdagen.

- Lei av fylla

- Det at vi nå velger å stenge de to utsalgene har med flere forhold å gjøre. Først og fremst har det med å gjøre at det konsumeres alt for mye alkohol på skjærtorsdagen, og at det fører til en hel del uønskede problemer.

Dernest er det lite hyggelig for de ansatte på Systembolaget å ha fulle folk som steller i stand bråk en hel dag igjennom innfor dørene, sier Ronny Brorsson til NRK.

Strømstads ordfører ønsker allikevel nordmenn hjertelig velkommen til byen skjærtorsdag i år, og håper de besøkende lar feiringen gå rolig for seg.

- Dette er jo en gammel og hyggelig tradisjon, som både jeg og andre i Strømstad setter pris på. Vi ønsker nordmenn velkommen, men vi kan klare oss uten de som ikke skaper noen god stemning rundt seg, sier Brorsson.